Σε «παράδεισο» των κρυπτονομισμάτων θέλει να μετατρέψει τη Βραζιλία ο πρόεδρος Λούλα
- 16/06/2023, 19:03
- SHARE
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστός και ως Λούλα, υπέγραψε νομοθεσία που εξουσιοδοτεί την κεντρική τράπεζα της χώρας να ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Το κυβερνητικό διάταγμα που υπέγραψε ο Λούλα την Τετάρτη θα θέσει σε ισχύ κανόνες που περιγράφονται σε νόμο του Δεκεμβρίου, ο οποίος καθόριζε ένα νομικό πλαίσιο και ορισμούς για τα κρυπτονομίσματα. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ στις 20 Ιουνίου και θα επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας να αποφασίσει ποιες εταιρείες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά. Διατηρεί επίσης την εξουσία να ρυθμίζει τίτλους σε μορφή κρυπτονομισμάτων με το αντίστοιχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας, της Comissão de Valores Mobiliários ή CVM.
Ο νόμος ορίζει τα κρυπτονομίσματα και τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και επιβάλλει νόμους για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με τη μη συμμόρφωση να οδηγεί πιθανώς σε ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα πρέπει τώρα να δημιουργήσει ένα σύστημα αδειοδότησης για παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα πρέπει να εγγραφούν. Το πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες και πελάτες στον κλάδο. Η Βραζιλία φιλοξενεί ήδη το Mercado Bitcoin, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που έχει περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες και διαχειρίζεται όγκο συναλλαγών άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, ο νόμος έχει κάποιες ελλείψεις. Δεν αντιμετωπίζει το διαχωρισμό περιουσιακών στοιχείων για συναλλαγές για να αποτραπεί η ανάμειξη κεφαλαίων των πελατών, μια κατηγορία κατά της FTX. Επίσης, δεν ορίζει με σαφήνεια ποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι τίτλοι.
Αλλά οι νέοι κανόνες είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στον καθορισμό σαφών προσδοκιών και ποινών για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και τίθενται σε ισχύ λίγες εβδομάδες αφότου η Βραζιλία ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με μεγάλες τράπεζες για να δοκιμάσει το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, το ψηφιακό Real.
Η προσέγγιση της Βραζιλίας έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, την Binance και την Coinbase, για φερόμενη προσφορά μη εγγεγραμμένων τίτλων σε πολίτες των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γκάρι Γκένσλερ, έχει δηλώσει συχνά ότι ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων είναι σαν την «Άγρια Δύση» και έχει συγκρίνει τα stablecoin με «μάρκες καζίνο».