Παραδοχή Πάουελ (Fed): Κάποιες τράπεζες στις ΗΠΑ θα υποφέρουν – Κίνδυνος η αγορά εμπορικών ακινήτων

Παραδοχή Πάουελ (Fed): Κάποιες τράπεζες στις ΗΠΑ θα υποφέρουν – Κίνδυνος η αγορά εμπορικών ακινήτων
epa06356182 Jerome Powell appears at the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing on his nomination to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 28 November 2017. Powell was nominated by US President Donald J. Trump to replace outgoing Federal Reserve Chair Janet Yellen. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Ο Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συμμετοχές τους σε εμπορικά ακίνητα: «Περιμένουμε ότι θα υπάρξουν ζημίες»  

Αφού ανακοίνωσε την πρώτη παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είπε στους δημοσιογράφους ότι παρακολουθεί τα εμπορικά ακίνητα και την κατάσταση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα «πολύ προσεκτικά».

«Υπάρχει σημαντικός αριθμός εμπορικών ακινήτων στο τραπεζικό σύστημα. Ένα  μεγάλο μέρος τους βρίσκεται σε μικρότερες τράπεζες», είπε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Στο βαθμό που το χαρτοφυλάκιο είναι καλά κατανεμημένο, τότε το σύστημα μπορεί αντέξει ζημίες. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ζημίες, αλλά θα υπάρξουν ορισμένες τράπεζες με περισσότερα ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους και αυτές οι τράπεζες θα βιώσουν μεγαλύτερες ζημίες. Επομένως, το γνωρίζουμε καλά το θέμα, το παρακολουθούμε προσεκτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο χρέος εμπορικών ακινήτων συγκεντρώνεται στις μικρές τράπεζες ποικίλλουν, αλλά η Goldman Sachs υποστήριξε πρόσφατα ότι οι δανειστές με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των δανείων σε εμπορικά ακίνητα. Μετά τις χρεοκοπίες των τραπεζών, η εστίαση φάνηκε να μετατοπίζεται στα εμπορικά ακίνητα και στη σχέση του κλάδου με τις τράπεζες. Άλλωστε, τα εμπορικά ακίνητα αποτελούσαν το 45% των δανειακών χαρτοφυλακίων της Signature Bank, η οποία χρεοκόπησε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Ωστόσο, ο Πάουελ φαινόταν να πιστεύει ότι ο κίνδυνος περιορίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Μοιάζει σαν κάτι που θα υπάρχει για κάποιο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με κάτι που θα ‘χτυπήσει’ ξαφνικά και θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο», είπε ο Πάουελ, αφού τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα γνωρίζει την κατάσταση και την παρακολουθεί στενά. Ο Πάουελ αργότερα είπε ότι εάν οι συνθήκες γίνουν αρκετά αυστηρές, αυτό θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα συμβαίνουν με τα εμπορικά ακίνητα συμβαίνουν επειδή ο κλάδος είναι ευάλωτος στον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, ιδιαίτερα επειδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο χρέος. Έτσι, έχει γίνει πιο δύσκολο και δαπανηρό για τους δανειολήπτες να λάβουν ένα δάνειο ή να αναχρηματοδοτήσουν ένα υπάρχον δάνειο μετά τη λήξη του. Το υφιστάμενο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού (μετά την πτώχευση των τραπεζών), πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων και των αθετήσεων πληρωμών των δόσεων.

Ωστόσο, ενώ υπάρχουν υπο-τομείς στα εμπορικά ακίνητα που φαίνεται να διατηρούνται σταθεροί (όπως τα βιομηχανικά ακίνητα και οι πολυκατοικίες), ο τομέας των ακινήτων γραφείων κινδυνεύει περισσότερο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ζήτησης μετά τη στροφή στην εργασία από το σπίτι.

Στην ίδια γραμμή, οι αναλυτές της Morgan Stanley «προέβλεψαν πτώση της τιμής των εμπορικών ακινήτων έως και 40%, χειρότερη από ό,τι στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση». Εντωμεταξύ, αναλυτές της Goldman Sachs και της UBS υποστηρίζουν ότι ο μελλοντικός κίνδυνος περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των γραφείων, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας και πτώση της αξίας των ακινήτων.