Παράγοντες του τουρισμού μιλούν στο Fortune για την κατάρρευση της Thomas Cook
- 23/09/2019, 12:05
- SHARE
Με αγωνία και έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού τη χρεοκοπία της Thomas Cook η οποία τα ξημερώματα ανακοίνωσε παύση δραστηριοτήτων αφού το σχέδιο διάσωσης δεν ευοδώθηκε. Η αναταραχή είναι μεγάλη καθώς στο δρόμο μένουν πάνω από 600.000 τουρίστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι περιμένουν επίσημη ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους, ενώ δυνατό είναι το «χαστούκι» για τους ξενοδόχους που έσπευσαν να κλείσουν συμβόλαια για τη νέα τουριστική σεζόν και τώρα μένουν στον αέρα.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του ο παγκόσμιος τουριστικό κολοσσός τονίζει ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» εξηγώντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.
Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και έχει δώσει εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας. Από την πλευρά της η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».
Ο βρετανικός ταξιδιωτικό όμιλος, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες μεταφέροντας 19 εκατ. ανθρώπους το χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες, άφησε ξεκρέμαστους 600.000 ταξιδιώτες.
Μόλις έγινε γνωστή η χρεοκοπία της Thomas Cook, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να συντονιστεί μια τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού. Μόνο στην Ελλάδα, κατά δήλωση του υπουργού Τουρισμού, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πάνω από 50.000 τουρίστες, οι περισσότεροι σε Κρήτη και Κέρκυρα.
Από την πρώτη στιγμή, στη Βρετανία, την «πατρίδα» του Thomas Cook, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Thomas Cook: Τα αεροπλάνα πετούν κανονικά
«Το θέμα δεν είναι η μεταφορά , αλλά το αίσθημα πανικού που προκαλείται στην αγορά» τονίζει στο fortunegreece.com ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου της Discover the World. Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός και αναφέρει πως έλαβε e-mail από τον Διευθύνοντα Σύμβουλος της Tomas Cook στο οποίο τον διαβεβαιώνει πως οι τρεις αεροπορικές του ομίλου (Condor, Tomas Cook UK και Tomas Cook Scandinavia) είναι κερδοφόρες και συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους.
Κατά τον κ. Φραντζεσκάκη, η βρετανική κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει παράλληλα τον διάλογο που διεξάγεται για το Brexit, δεν πρόκειται να αφήσει την κατάρρευση μιας εταιρείας να αμαυρώσει περισσότερο την ήδη πληγείσα δημόσια εικόνα της. Τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία θα επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα οι τουρίστες. Ωστόσο, το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι ξενοδόχοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις εισπράξεις.
«Δεν είναι τριτοκοσμική εταιρεία, σίγουρα θα υπάρξει μέριμνα. Όλοι περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια. Δεν γίνεται μια εταιρεία να έχει βρει τα 900 εκατομμύρια που χρειάζεται και να πτωχεύει για 200 εκατομμύρια. Πιστεύω ότι πρόκειται για παιχνίδι μεταξύ των μετόχων, οι οποίοι θα το φτάσουν μέχρι τέλους» επισημαίνει ο κ. Φραντζεσκάκης.
Ως αιφνίδια και εκκωφαντική χαρακτηρίζει την είδηση για το «κανόνι» της Tomas Cook, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Manessis Travel, Άγγελος Λάμπρου τονίζοντας πως η πτώση ενός operator με ιστορία 180 ετών και τέτοιου μεγέθους είναι πρωτόγνωρη για την παγκόσμια τουριστική αγορά.
«Η αλήθεια είναι πως γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι η Tomas Cook αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, όμως ελπίζαμε ότι θα σωθεί ή θα πάρει τουλάχιστον μια ασφαλή παράταση με τους Κινέζους. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Μιλάμε για το Ηνωμένο Βασίλειο και για έναν τουριστικό κολοσσό. Εκτιμώ ότι το θέμα θα λυθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών στα οποία είχε παρουσία ο tour operator» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στην ελληνική τουριστική αγορά, τονίζει πως γενικά το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια αναταραχή καθώς η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα καλείται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τους tour operators, δεδομένου ότι στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά εκ νέου η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η εκτίμηση του κ. Λάμπρου είναι πως και το 2020 θα συνοδευτεί από πτώση στις αφίξεις των ξένων τουριστών στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και από πτώση στα έσοδα.
Διαβάστε ακόμη: Πώς κατέρρευσε η Thomas Cook
Άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Τουρισμού
Η οικονομική κατάρρευση, του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τουρισμού.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και o υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.
Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.
Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.
Φόβος για domino effect
«Υπήρχαν φήμες ότι η εταιρεία δυσκολεύεται αλλά δεν φανταζόμασταν αυτή την εξέλιξη. Θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά, από τη στιγμή που υπάρχουν εν ενεργεία συμβόλαια με ξενοδόχους και τουριστικά γραφεία και έχουν δοθεί προκαταβολές χωρίς να γίνει εξόφληση του τελικού ποσού» αναφέρει ο Λευτέρης Κωνσταντόπουλος, Sales & Managing Director του Aktina Travel. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα domino effect και εξηγεί πως όσες επιχειρήσεις στηρίχτηκαν αποκλειστικά στη συνεργασία με την Tomas Cook για να κλείσουν τα συμβόλαια της ερχόμενης τουριστικής σεζόν θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας και ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και άλλες εταιρείες του κλάδου.
«Είναι δύσκολο να γίνει γρήγορα ο επαναπατρισμός τόσων ανθρώπων. Μιλάμε για 600.000 τουρίστες σε όλο τον κόσμο και δεν γνωρίζουμε καν αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει έναν τέτοιο μηχανισμό και πόσο άμεσα θα τον ενεργοποιήσει».
Ο λόγος που το λουκέτο της Tomas Cook προκαλεί έντονο φόβο και ανησυχία στην αγορά έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, με το γεγονός ότι ήταν η μόνη εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς που διέθετε καθετοποιημένο προϊόν και ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών. «Η Tomas Cook είχε κάθετες υπηρεσίες. Είχε δικό της στόλο αεροπλάνων, απασχολούσε δικό της προσωπικό και δραστηριοποιούνταν σε πολλά επίπεδα. Θεωρώ ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και θα μπουν από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς περισσότερες δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον» καταλήγει.
Η περίπτωση της Κρήτης
Ένα από τα ελληνικά νησιά που καλούνται να απορροφήσουν τους κραδασμούς είναι η Κρήτη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της περιοχής, Μιχάλη Βλατάκη, να δηλώνει ότι 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί έχει συμβόλαια με την Thomas Cook. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο κατά την τρέχουσα χρονιά η Thomas Cook έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες, ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Βλατάκης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 20.000 ξένοι τουρίστες που έχουν ξεμείνει στο νησί από τον γνωστό Tour Operator.