Παραλίγο ανταρσία στο κόμμα της Μέρκελ για την Ελλάδα
- 11/03/2015, 09:59
- SHARE
Γιατί η καγκελάριος φοβάται τις αντιδράσεις στο κόμμα της για το ελληνικό ζήτημα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά βίας κατάφερε να αποτρέψει μια πολύ ευρύτερη ανταρσία από αυτή που εκδηλώθηκε τελικά στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τον περασμένο μήνα, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, καθώς πολλοί εκλεγμένοι με τους συντηρητικούς θα ψήφιζαν «Nein» εάν δεν ασκούσε την ισχυρή πειθώ του ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπαν χθες Γερμανοί κοινοβουλευτικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Μπούντεσταγκ, η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, ψήφισε την 27η Φεβρουαρίου υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας κατά τέσσερις μήνες, όμως ένας αριθμός βουλευτών δίχως προηγούμενο στις τάξεις των συντηρητικών δεν πείστηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η Αθήνα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Ένα ανώτερο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης είπε στο Reuters πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) επρόκειτο «να ψηφίσει ομόφωνα «όχι» εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε εμφανιστεί ενώπιόν της για να ζητήσει προσωπικά από τα μέλη της να υποστηρίξουν την παράταση, δύο ημέρες πριν από τη διαδικασία.
Ένα άλλο ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών χαρακτήρισε τη συνάντηση του Σόιμπλε με τα μέλη της ΚΟ της CDU εξίσου σημαντική για την εξασφάλιση ικανής υποστήριξης, την ώρα που η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση στη Μπούντεσταγκ ήταν, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε, «kaputt».
Η έκβαση της ψηφοφορίας «κρεμόταν από μια κλωστή», είπε ο βουλευτής, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Σόιμπλε είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές των μέτρων λιτότητας τα οποία η νέα κυβέρνησης της Ελλάδας θέλει να καταργήσει. Τα σχόλια αυτά των κοινοβουλευτικών καταδεικνύουν το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας στις τάξεις των συντηρητικών και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εγκρίνουν ένα τρίτο πακέτο στήριξης, εάν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους της.
«Οι Έλληνες λένε “δεν θέλουμε τρίτο πακέτο στήριξης” — αλλά επίσης έλεγαν ότι δεν θα χρειάζονταν αυτή την παράταση της δανειακής σύμβασης», είπε ο ίδιος συντηρητικός βουλευτής. Στην τελευταία ψηφοφορία, οι 29 από τους 32 κοινοβουλευτικούς οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της παράτασης ανήκαν στην CDU και στην CSU. Επιπλέον, 118 συντηρητικοί οι οποίοι ψήφισαν «ναι» εξέδωσαν προσωπικές αιτιολογήσεις ψήφου, επισημαίνοντας ότι δεν θα συνεχίσουν να τηρούν τη σημερινή κομματική γραμμή αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή.
Οι Γερμανοί πολιτικοί και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εμφανίζονται να έχουν εξοργιστεί εξαιτίας της αντιγερμανικής ρητορικής στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί του ότι θα ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, σχολιάζει το Reuters.
Παρ’ όλη τη δυσφορία τους έναντι της Ελλάδας, οι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές τείνουν να συμμορφώνονται προς την κομματική γραμμή σε τελευταία ανάλυση και η υψηλή αποδοχή της Μέρκελ εντός του κόμματός της, όπως και αυτή του ηγέτη της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές.
Επιπλέον οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης, ενώ άφησαν να γίνει σαφές ότι θα υποστηρίξουν και στο μέλλον μέτρα που δείχνουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters