Παραμένει η Σικελία ένας παράδεισος του yachting;

Παραμένει η Σικελία ένας παράδεισος του yachting;
epa11558188 Rescue personnel arrive with another body of a passenger from Bayesian yacht after the recovery by fire brigade divers, in the port of Porticello, near Palermo, Sicily Island, Italy, 21 August 2024. Search efforts continued on 21 August to find the six missing passengers of the Bayesian luxury sailboat that sank off Porticello near Palermo at dawn on 19 August. EPA/IGOR PETYX Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον απόηχο της πολύνεκρης βύθισης του Bayesian όπου επέβαινε ο Mike Lynch.

Της Rebecca Ann Hughes

Το Bayesian ήταν αγκυροβολημένο περίπου 300 μέτρα από την ακτή του Πορτιτσέλο όταν χτυπήθηκε από φρικτές καιρικές συνθήκες και βυθίστηκε.

Στο σκάφος επέβαιναν 22 άνθρωποι, 15 από τους οποίους διασώθηκαν και επτά από τους οποίους σκοτώθηκαν – συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Mike Lynch.

Το ισχυρό καθοδικό ρεύμα αέρα – ένα καιρικό φαινόμενο γνωστό ως downburst – έπληξε μια περιορισμένη περιοχή, με τα γειτονικά σκάφη να παραμένουν αλώβητα. Και φαίνεται ότι σχηματίστηκε πολύ γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι το πλήρωμα είχε λίγο χρόνο να προετοιμαστεί.

«Όπως συμβαίνει με πολλούς προορισμούς της Μεσογείου, η Σικελία υπόκειται σε εποχιακούς ανέμους, συμπεριλαμβανομένου του μαΐστρου (βορειοδυτικός άνεμος) και του σιρόκου (νοτιοανατολικός άνεμος), που μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες», λέει ο Raphael Sauleau, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας ιστιοπλοΐας IYC.

Η Eva de Wilde, η οποία διευθύνει την εταιρεία διακοπών με γιοτ EcoSailors με τον σύντροφό της, Pietro Paolo Vital, σημειώνει ότι τα downbursts στο τέλος της σεζόν γίνονται πιο συχνά καθώς η θάλασσα θερμαίνεται. «Πολύ συχνά η Μεσόγειος θεωρείται ως μια ήρεμη πισίνα, αλλά πρέπει πάντα να προσέχετε την πρόγνωση του καιρού», τονίζει.

Οι ειδικοί στο yachting λένε επίσης ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια και την ετοιμότητα κατά την ιστιοπλοΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο James Ballard, ο οποίος ήταν καπετάνιος σε superyachts για 25 χρόνια και τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος της House of Assets, λέει ότι τα αγκυροβόλια είναι γενικά αρκετά ασφαλή στη Σικελία αλλά και πάλι, ο άνεμος είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. «Εάν βρίσκεστε στη βόρεια ακτή όπου ήταν αγκυροβολημένο το Bayesian, για παράδειγμα, έχετε πολύ δρόμο για να προστατευθείτε στην ανατολική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του στενού της Μεσσίνας», λέει ο Ballard.

Η συμβουλή του είναι να βγάλετε περισσότερες αλυσίδες άγκυρας από ό,τι συνήθως όταν αγκυροβολείτε. «Αυτό σημαίνει ότι αν ο άνεμος δυναμώσει και δεν έχετε χρόνο να βάλετε μπρος τους κινητήρες, θα έχετε αρκετή αλυσίδα για να κρατήσετε το σκάφος». Λέει επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος σε επιφυλακή τα βράδια. «Η ιστιοπλοΐα συνοδεύεται πάντα από κινδύνους και επομένως πρέπει να είστε πλήρως προετοιμασμένοι, να έχετε ερευνήσει πού πηγαίνετε και πού είναι τα ασφαλή λιμάνια, και να έχετε βεβαιωθεί ότι διαθέτετε επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας στο πλοίο».

Τόσο ο Sauleau όσο και η de Wilde τονίζουν ότι περιστατικά όπως η βύθιση του Bayesian σε αυτή την περιοχή δεν είναι ο κανόνας. «Η θάλασσα, από τη φύση της, μπορεί να είναι απρόβλεπτη και είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ακόμη και κάτω από φαινομενικά ήρεμες συνθήκες», λέει ο Sauleau. «Αλλά η Σικελία είναι εδώ και πολύ καιρό ένας αγαπημένος προορισμός ιστιοπλοΐας με ιστορικό ελάχιστων αναφερόμενων περιστατικών».

Η De Wilde λέει ότι οι ακραίες συνθήκες που έπληξαν το Bayesian δεν πρέπει να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να πλέουν στην περιοχή: «Αυτό που συνέβη στο Bayesian είναι κάτι πραγματικά ασυνήθιστο. Όταν μας εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη, θα μπορέσουμε όλοι να μάθουμε από την εμπειρία τους και να είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι για ένα γεγονός σαν αυτό».

Και η ίδια καταλήγει: «Πλέοντας γύρω από τη Σικελία θα ανακαλύψετε αυτή την καταπληκτική περιοχή με έναν ιδιαίτερο και διαφορετικό τρόπο. Μόνο ένα ιστιοφόρο μπορεί να σας προσφέρει αυτή τη συγκεκριμένη εμπειρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com