«Παράταση» έως τον Ιανουάριο για τα πιο σκληρά μέτρα
- 25/11/2015, 21:06
- SHARE
Τρομοκρατία και προσφυγική κρίση συνέβαλαν στην προσωρινή υποχώρηση από πλευράς Ευρωπαίων για το ελληνικό ζήτημα.
Υπό τον φόβο νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης, σε μία περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και τα ζητήματα τρομοκρατίας και με την κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία να επιδεινώνεται, φαίνεται πως τα «λουριά» της Ελλάδας χαλαρώνουν, έστω προσωρινά.
Οι δανειστές, υπό το βάρος των εξελίξεων δεν αναμένεται να πιέσουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση ως προς την κατάρτιση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα δύσκολα μέτωπα του Ασφαλιστικού, αλλά και τα φορολογικά μεταφέρονται για την πρώτη αξιολόγηση.
Στη δεύτερη λίστα μπαίνουν κυρίως διαρθρωτικά θέματα, αρκετά δύσκολα μεν, όχι όμως με άμεση επίπτωση στο σύνολο των πολιτών.
Έτσι, το μεγαλύτερο «αγκάθι», αναμένεται να αποτελέσει το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα πρέπει να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία, ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία θα πρέπει να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.
Για το πρώτο ζήτημα αναμένονται αντιδράσεις, κυρίως στο εσωτερικό των δύο κυβερνώντων κομμάτων, που πριν αναλάβουν την εξουσία κατήγγειλαν πρακτικές «ξεπουλήματος», ενώ για το δεύτερο, οι φαρμακοποιοί είναι ήδη σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.
Τρίτο «αγκάθι» είναι το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θίγει μεγάλο μέρος του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έρχεται ψαλίδι στους εισαγωγικούς μισθούς στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν κρίνεται από τους δανειστές ως εκείνο που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνοχή της κυβέρνησης, τουλάχιστον όχι στο βαθμό αναταραχής που αναμένεται να προκαλέσουν, οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, στη φορολόγηση των ενοικίων και, φυσικά, το Ασφαλιστικό.
Φοβούμενοι την έξοδο των αγροτών στις εθνικές οδούς και τις αντιδράσεις των βουλευτών, που παραδοσιακά τάσσονται υπέρ της εκλογικής τους πελατείας, αλλά και τη θύελλα αντιδράσεων που αναμένεται να προκαλέσουν οι περικοπές των συντάξεων και οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, οι θεσμοί δίνουν μια άτυπη περίοδο χάριτος έως τις αρχές του 2016, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες στην Ευρώπη, αλλά και το πολιτικό σκηνικό θα έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να υπάρξουν οι δικλείδες ασφαλείας, που θα επιτρέψουν ακόμη και νέες κυβερνητικές συμμαχίες, εάν χρειαστεί.