«Παράθυρο ευκαιρίας» το ακτινίδιο για ενίσχυση εξαγωγών στην Ιταλία
- 29/07/2020, 12:46
- SHARE
Η Ιταλία είναι πρώτη χώρα σε κατανάλωση ακτινιδίου στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα ενώ η Ελλάδα είναι ανερχόμενη δύναμη στην παραγωγή και στις εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος. Η μείωση της παραγωγής ακτινιδίων στην Ιταλία λόγω ασθένειας στις καλλιέργειες αλλά και το ανταγωνιστικό ελληνικό προϊόν φαίνεται να ανοίγουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για περαιτέρω ενίσχυση εξαγωγών στη γειτονική χώρα.
Με άλλα λόγια αυτό το μείγμα μειωμένης παραγωγής και υψηλής κατανάλωσης ακτινιδίων στην Ιταλία καθιστούν τη χώρα μια ελκυστική αγορά για την Ελλάδα, που δυνητικά μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της σε ένα προϊόν που χτίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα τελευταία χρόνια. Την ευνοϊκή συγκυρία επισημαίνουν οι αναλυτές έκθεσης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Ρώμη (τμήμα Μιλάνου).
Σημειώνεται ότι ως παραγωγός η Ιταλία διαθέτει καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες όμως βαίνουν μειούμενες (σύμφωνα με τον συνεταιρισμό CSO Italy) λόγω της ασθένειας moria, που έχει επηρεάσει πάνω από το 25% της παραγωγής. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιφέρειες επηρεάζοντας τις περισσότερες ποικιλίες και ειδικά το πράσινο ακτινίδιο, η παραγωγή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 10%. Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής της Ιταλίας στο Β. Ημισφαίριο (παράγει 371.000 τόνους), µε παραγωγή που αγγίζει τους 220.000 τόνους ενώ ακολουθούν Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες με μικρότερη παραγωγή. Επίσης, εισάγει ακτινίδια κυρίως από Βέλγιο και Ν.Ζηλανδία. Η Ελλάδα ακολουθεί στην κατάταξη με αξία 21,1 εκατ. δολ. όταν οι συνολικές εισαγωγές της Ιταλίας, ανήλθαν στα 98,1 εκατ. δολ..
Τα στελέχη της πρεσβείας μας στη Ρώμη, στο πλαίσιο μελέτης για τον κλάδο, καταγράφουν τα περιθώρια βελτίωσης των εξαγωγών ελληνικών ακτινίδιων στην Ιταλία.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα σε εξαγωγές ακτινιδίου στον κόσμο με μερίδιο 5,5% το 2019 (από 3,3% το 2009), σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μελέτης της Εθνικής Τράπεζας. Καλύπτει το 22% της αγοράς της Ιταλίας, το 10% της Ισπανίας και το 6% της Γερμανίας. Τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι σημαντικά αν ληφθεί υπόψη ότι διεθνής αγορά ακτινιδίου αυξήθηκε κατά 40% σε όρους όγκου κατά την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα αυξητική πίεση στις παγκόσμιες τιμές (1,75 ευρώ/kg το 2019 από 1,08 ευρώ/kg το 2009). Η τιμή του ελληνικού ακτινιδίου κινήθηκε επίσης ανοδικά αλλά λιγότερο έντονα από τον παγκόσμιο μέσο όρο (σε 0,48 το 2019 από 0,57 το 2009).
Οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν επίσης ότι η Ιταλία ως χώρα-κόμβος (δηλαδή, που εισάγει και εξάγει ακτινίδια) επιτυγχάνει τιμή εξαγωγής σχεδόν διπλάσια της τιμής που εισάγει από Ελλάδα (1,44 ευρώ/kg έναντι 0,84 ευρώ/kg)- και έτσι καρπώνεται σημαντική υπεραξία. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής αγορά ακτινιδίου είναι μια «δύσκολη» αγορά, καθώς η ηγέτιδα- εξαγωγέας Νέα Ζηλανδία καλύπτει το 1⁄2 της αγοράς, και επιτυγχάνει τιμή τριπλάσια της ελληνικής (2,53/kg ευρώ έναντι 0,84 ευρώ/kg το 2019).