«Παράθυρο» για άρση του εμπάργκο στην Ελλάδα ανοίγει Ρώσος βουλευτής
- 14/07/2015, 18:08
- SHARE
Σύμφωνα με τον Ρομάν Χουντιακόφ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις εντός της ρωσικής κυβέρνησης.
Η Ομάδα Συνεργασίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητηθούν οι δυνατότητες άρσης του εμπάργκο τροφίμων, ωστόσο για την έναρξη των διμερών διαβουλεύσεων θα πρέπει η ρωσική κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο βουλευτής και μέλος της Ομάδας Συνεργασίας Ρομάν Χουντιακόφ.
«Θεωρούμε την άρση του εμπάργκο για την Ελλάδα έναν αποτελεσματικό τρόπο να την βοηθήσουμε. Τα ελληνικά προϊόντα χρειάζονται αγορά και μια τέτοια είναι παραδοσιακά η Ρωσία. Δημιουργώντας αυτή τη δυνατότητα για τους εταίρους μας, θα βοηθήσουμε αποτελεσματικά την οικονομία των Ελλήνων», είπε ο κ. Χουντιακόφ.
Σύμφωνα με το Ρώσο βουλευτή, στη ρωσική κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και ετοιμάζονται προτάσεις για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, γι’ αυτό και οι Ρώσοι βουλευτές είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να συμβάλουν σε αυτόν τον διάλογο, αρκεί να υπάρξει πρωτοβουλία από την εκτελεστική εξουσία της Ρωσίας.
Την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, επεσήμανε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ζελεζνιάκ.
Τον κίνδυνο να εισρεύσει στη Ρωσία «ό,τι να ‘ναι», εφόσον αρθεί το εμπάργκο ειδικά για την Ελλάδα επεσήμανε με δηλώσεις του τις προάλλες ο πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Βιομηχάνων Αλεξάντρ Σόχιν, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι μέσω της Ελβετίας, «μιας υποδειγματικής χώρας σε θέματα τάξης», αυξήθηκε η εισαγωγή μήλων κατά 2500 %, με πιθανότερη προέλευση των φρούτων την Πολωνία. Η Ελλάδα, όπως και η Λευκορωσία, «θα μάθει γρήγορα να κολλά ετικέτες», είπε ο Ρώσος πρώην υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι μια δυνατότητα βοήθειας προς την Ελλάδα θα ήταν η συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις, «εάν ελληνικές εταιρείες εκτεθούν σε λογικές τιμές», αλλά και η προκαταβολή εσόδων από τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkish-Greek Stream._