Παράθυρο για κοινό γαλλογερμανικό ομόλογο ανοίγει στέλεχος της Μέρκελ

Παράθυρο για κοινό γαλλογερμανικό ομόλογο ανοίγει στέλεχος της Μέρκελ
BERLIN, GERMANY - MAY 15: German Chancellor Angela Merkel and newly-elected French President Emmanuel Macron attend a press conference at the Chancellery on May 15, 2017 in Berlin, Germany. Macron is visiting Berlin only a day after being sworn in as president in Paris. While Macron and Merkel have both demonstrated an unwavering commitment to the European Union and Merkel strongly applauded Macron's election, they are likely to differ over Macron's desire for E.U.-issued bonds, a measure Merkel has strongly opposed in the past. (Photo by Axel Schmidt/Getty Images)

Αλλάζει ρότα στην οικονομική της πολιτική η Γερμανία;

Ένα κοινό γαλλογερμανικό ομόλογο θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα από τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προς τη συνεργασία και τη σύμπλευση με το αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα σημαίνον στέλεχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία ανέκαθεν ήταν αντίθετη στα σχέδια έκδοσης κοινού χρέους από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να σημειώσει πρόοδο.

«Οι Γερμανοί έχουν μια ευθύνη για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρέτγκεν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Είναι στρατηγική σημασίας για εμάς να μην υπάρξει παράλυση ή ακινησία στην Ευρώπη».

Η Μέρκελ κέρδισε μια τέταρτη θητεία στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και οι Συντηρητικοί της αναμένεται να σχηματίσουν έναν τριμερή συνασπισμό με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι επέκριναν τις ευρωπαϊκές ιδέες του Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να λέει όχι στα πάντα», δήλωσε ο Ρέτγκεν, που είναι σημαίνον πρόσωπο μεταξύ των Συντηρητικών, αν και δεν ανήκει στο στενό περιβάλλον της Μέρκελ.

«Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι ότι το να απορρίπτουμε τελείως τις επιθυμίες άλλων εταίρων δεν θα οδηγήσει την Ευρώπη προς τα μπροστά», δήλωσε. «Γι’ αυτό το λόγο προτείνω κοινά γερμανογαλλικά ομόλογα για πολύ στοχευμένα επενδυτικά έργα». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το διαμοιρασμό του ρίσκου μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά δεν θα ενέχει τους ίδιους κινδύνους όπως με τα ομόλογα που θα μπορούσε να εκδώσει ολόκληρη η ευρωζώνη, πρόσθεσε.

«Η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής θα ήταν εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε ο Ρέτγκεν. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα έδιναν στα γαλλογερμανικά ομόλογα την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και αυτό θα ήταν επίσης και ένδειξη εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.

Το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ δεν θα πρέπει να ανησυχήσει με την ιδέα αυτή, δήλωσε, διότι τα ομόλογα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των τομέων της γενικής κυβέρνησης. Αντ’ αυτού, θα χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή έργα υποδομών, δήλωσε.

Δήλωσε ότι τα ομόλογα είναι σημαντικά διότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για στενότερη συνεργασία.

«Στην ΕΕ χρειαζόμαστε γρήγορα αποτελέσματα. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να σχηματίζει την εντύπωση ότι η Ευρώπη καθυστερεί», δήλωσε. «Για να εξασφαλιστεί η αποδοχή, χρειαζόμαστε αξιοπιστία μέσω επιτυχιών σε πρακτικό επίπεδο».

Δήλωσε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος στη γαλλογερμανική συνεργασία, όπως στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ αυτό είναι επίσης απαραίτητο και στα οικονομικά θέματα. Η Γαλλία χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει, δήλωσε.