«Παράθυρο» για συνολική συμφωνία

«Παράθυρο» για συνολική συμφωνία

Πιο θετικές οι προοπτικές αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το Βερολίνο– Δεν έχουμε διαφορές για την Ελλάδα αναφέρουν ΔΝΤ και Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από την χρηματοδότηση της Ελλάδας, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι υπάρχουν «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ’ότι τις τελευταίες εβδομάδες» σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαπέν, ο οποίος έκανε λόγο για «μια περίοδο που το πνεύμα είναι θετικό και από την μία και από την άλλη πλευρά».

Ωστόσο οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε εξάλλου την ύπαρξη διαιρέσεων στους κόλπους του θεσμού αυτού. «Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος», εξήγησε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δήλωσε «έτοιμο να κάνει περισσότερα αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα (των μεταρρυθμίσεων) και ότι το ύψος του χρέους το καθιστούσε απαραίτητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διαβεβαίωσαν επίσης σήμερα ότι «συμμερίζονται τον ίδιο στόχο» για την Ελλάδα.

«Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συμμερίζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση. «Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού με αυτό το στόχο”. Οι θεσμοί “εργάζονται σκληρά για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις 11 Μαΐου», ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Μέρκελ θα κάνει τα πάντα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ»
Η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ακόμη ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ για εργασιακά και ασφαλιστικό