«Παράθυρο» Σολτς για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν – Οι προϋποθέσεις

«Παράθυρο» Σολτς για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν – Οι προϋποθέσεις
27 March 2024, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) awaits Latvian Prime Minister Sili·a in front of the Federal Chancellery. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
«Δεν πρέπει ωστόσο ποτέ να ληφθούν αποφάσεις πάνω από το κεφάλι της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται να ληφθούν αποφάσεις ερήμην της Ουκρανίας ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.

Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ διπλωματικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός και σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν πρέπει ωστόσο ποτέ να ληφθούν αποφάσεις πάνω από το κεφάλι της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο κ. Σολτς και δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα -εκτός από τη σαφή στήριξη της Ουκρανίας- να κάνουμε και ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να καταλάβουμε με ποιον τρόπο αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί για πάντα».

Ενδεχόμενες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν «σε συντονισμό με τους στενότερους εταίρους μας», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στους Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι, όπως είπε, «θυσιάζονται καθημερινά στην ιμπεριαλιστική τρέλα του Ρώσου προέδρου, για μια πολιτική που έχει ως στόχο να μεγαλώσει η χώρα, κάτι που δεν επιτρέπεται πλέον να συμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε όπλα στο Ισραήλ

Το Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει στην στήριξή μας, τόνισε ο Σολτς και διαβεβαίωσε ότι γίνονται παραδόσεις όπλων προς τον ισραηλινό στρατό «και θα συνεχιστούν».

«Θέλουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν θα δεχθούμε όμως το Ιράν να επιτίθεται στο Ισραήλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο καγκελάριος από το βήμα της Bundestag και επανέλαβε την αλληλεγγύη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ. «Αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι δίνουμε στο Ισραήλ την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Για αυτό και έχουμε προμηθεύσει όπλα στο παρελθόν και οι Ισραηλινοί μπορούν να βασίζονται σε εμάς και για το μέλλον. Έχουν παραδοθεί όπλα και θα παραδοθούν και στη συνέχεια», τόνισε ο κ. Σολτς, απορρίπτοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση εμποδίζει τους τελευταίους μήνες την αποστολή οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: