«Παράθυρο» της ΕΚΤ για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων

«Παράθυρο» της ΕΚΤ για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Photo: REUTERS

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η αναφορά δέσμευσης για ενίσχυση του QE.

 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα άνοιξαν την πόρτα στο ενδεχόμενο να αποσύρουν τη δέσμευσή τους για αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Οι διαμορφωτές της πολιτικής της συζήτησαν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν την αναφορά αυτή από το ανακοινωθέν της συνεδρίασης στις 7 και 8 Ιουνίου αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν προς το παρόν καθώς η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι μπορεί να επανεξετάσουν σε μελλοντικές συνεδριάσεις τη δέσμευση να αυξήσουν το «μέγεθος και/ή την διάρκεια» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν χρειαστεί.

«Εάν βελτιωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην προοπτική του πληθωρισμού, μπορεί να εξεταστεί το θέμα για τη διατήρηση αυτή της τάσης», ανέφερε η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 18 μηνών ενώ άνοδο σημείωσε και το ευρώ.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να ανακάμπτει αργά, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περιστολή των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Αλλά το να το κάνει αυτό χωρίς να δημιουργήσει αναταραχή στους επενδυτές αποδεικνύεται πραγματική πρόκληση, με τις αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ να αυξάνονται σημαντικά την περασμένη εβδομάδα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπονόησε πιθανές αλλαγές στην πολιτική.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη για «συνεχή προσοχή στην επικοινωνία», καθώς η όποια αίσθηση ότι απομακρύνεται από την πολιτική των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταραχή στις αγορές.

Πράγματι, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πρετ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να είναι υπομονετική και να έχει σταθερό χέρι στην πολιτική της καθώς ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά αλλά λίγο πιο κάτω από το 2%.