«Παραβιάστηκε η παγκόσμια κόκκινη γραμμή»
- 08/09/2013, 18:38
- SHARE
Ο Τζον Κέρι επανέλαβε την ανάγκη ανάληψης δράσης κατά της Συρίας, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να περιμένουν την έκθεση του ΟΗΕ.
«Το λέω συνέχεια πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιβληθεί ένας κανόνας ως προς τη χρήση χημικών όπλων. Όλοι μας συμφωνούμε ότι η αποτρόπαια χρηση χημικών όπλων από τον Άσαντ, τα οποία σκότωσαν εκατοντάδες αθώους, ξεπερνά τη διεθνή κόκκινη γραμμή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά τη συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου στο Παρίσι.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θύμισε με τον τρόπο αυτό τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας σε περίπτωση που ξεπερνιόταν η «κόκκινη γραμμή» της χρήσης χημικών όπλων, και κάλεσε τα αραβικά κράτη να συμπορευτούν με τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.
Μεταξύ των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου επικρατεί διάσταση απόψεων ως προς την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Άσαντ. Από τη μία πλευρά η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δηλώσει πως στηρίζουν την απόφαση των ΗΠΑ, ωστόσο γειτονικά στη Συρία κράτη, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, φοβούμενα μία «διαρροή» της κρίσης στο εσωτερικό των συνόρων τους.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κέρι -μάλλον επηρρεασμένος από την επιφυλακτική στάση άλλων ηγετών κατά την πρόσφατη Σύνοδο των G20– δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι Άραβες υπουργοί κλίνουν προς τη συνυπογραφή της ανακοίνωσης της G20, την οποία έχουν ήδη υπογράψει δώδεκα χώρες, η οποία ζητά ισχυρή διεθνή απάντηση μετά την επίθεση με χημικά όπλα, την 21η Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
O Κέρι δεν άφησε ασχολίαστη και τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Ολάντ, πως θα περιμένει την δημοσιοποίηση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων, προτού λάβει οριστική απόφαση για συμμετοχή της Γαλλίας σε επέμβασξ κατά της Συρίας. «Όσον αφορά τα σχόλια του προέδρου Ολάντ σχετικά με τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ ακούμε προσεκτικά όλους τους φίλους μας. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα από τον πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ακόμη μήνυμα προς το Λίβανο και το Ιράν, λέγοντας, «Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν ενεργήσουμε, το μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και τον Άσαντ θα είναι πως κανείς δεν ενδιαφέρεται εάν παραβιάστηκε μία σύμβαση που ισχύει εδώ και εκατό χρόνια».
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα με τη σειρά του ότι ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας θα ήταν «παράνομη» σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΗΕ. «Οι ΗΠΑ περιφρονούν το διεθνές δίκαιο. Πώς μπορούν να χαρακτηρίζονται πολιτισμένα κράτη όταν συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι; Όλες οι επιλογές έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ακόμη ο Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βαγδάτη.
Διαβάστε ακόμη: «Who is Who» της συριακής κρίσης
Αποκαλύψεις για τα σχέδια του Πενταγώνου από τους LΑ Times
«Το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφησαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.
Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους. Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Διαβάστε ακόμη: Πόσο κοστίζουν και ποιος κατασκευάζει τα όπλα που «σημαδεύουν» τη Συρία