Παρέμεινε στο 2% ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Ιούλιο – Η σημασία για την BoE

Παρέμεινε στο 2% ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Ιούλιο – Η σημασία για την BoE
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επενδυτές βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα για την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού από το 2020.

Χωρίς μεταβολή διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Ιούνιο, εν μέσω ερωτημάτων από τις αγορές για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική τους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,9%. Σε μηναίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1%, όπως και τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 3,5% από 3,4% τον Μάιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών ήταν πολύ ισχυρότερος στο 5,7%, ενώ οι αναλύτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,6%.

Τα στοιχεία έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της BoE στις αρχές του Αυγούστου, με τους αναλυτές να αναμένουν το κατά πόσο η πορεία του πληθωρισμού θα ενθαρρύνει ή θα αποθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της τράπεζας προς τη μείωση των επιτοκίων της BoE.

Οι επενδυτές βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα για την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού από το 2020.

Μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα θα έδινε μια πρώιμη ώθηση στον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα επιταχύνουν την αργοκίνητη βρετανική οικονομία μετά την κατάκτηση της εξουσίας σε μια σαρωτική εκλογική αναμέτρηση πριν από δύο εβδομάδες.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Χου Πιλ, δήλωσε ότι επικεντρώνεται στις επίμονα ισχυρές πιέσεις στις τιμές και δήλωσε ότι ο χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: