Παρέμβαση Ντε Γκίντος: Αναταραχή στις γαλλικές αγορές, αν η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τους κανόνες

Παρέμβαση Ντε Γκίντος: Αναταραχή στις γαλλικές αγορές, αν η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τους κανόνες
 Η απόδοση των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί πάνω από 3,3%

Μεγάλη αναστάτωση αναμένει στις γαλλικές αγορές αν η νέα κυβέρνηση της χώρας δεν τηρήσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Luis de Guindos.

Σε συνέντευξή του στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο De Guindos είπε στην Annette Weisbach του CNBC ότι οι κινήσεις της γαλλικής αγοράς ομολόγων τον περασμένο μήνα δεν ήταν αιτία ανησυχίας που θα απαιτούσε παρέμβαση της ΕΚΤ. 

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι η εξέλιξη των γαλλικών αγορών ήταν αρκετά ομαλή. Έχουμε δει μια μικρή διεύρυνση των spread, αλλά η κατάσταση έχει ελεγχθεί από αυτή την άποψη» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το ασφάλιστρο στο κόστος δανεισμού της χώρας σε σύγκριση με το γερμανικό bund διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Η απόδοση των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί πάνω από 3,3%, σε υψηλό 12 μηνών, από τότε που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές από τον Πρόεδρο Macron στα μέσα Ιουνίου.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών το Σαββατοκύριακο έφερε στην κορυφή το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Συσπείρωση, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή. Αυτό θεωρήθηκε ως ευνοϊκό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από πολλούς επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για τις προτάσεις τόσο της ακροδεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς.

«Νομίζω ότι δεν αφορά τη νομισματική πολιτική, αλλά τη δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε ο De Guindos στο CNBC την Τρίτη. «Ο λόγος για τον οποίο, ξέρετε, οι αγορές θα αναστατώνονταν… για οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο για τη Γαλλία, θα ήταν ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν προσαρμόζεται στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο [της ΕΚΤ]», συνέχισε.

«Νομίζω ότι ο βασικός παράγοντας εδώ θα είναι ο πλήρης σεβασμός του δημοσιονομικού πλαισίου που συμφωνήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους».

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ με δείκτες δημόσιου χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ ή ελλείμματα υψηλότερα από 3% του ΑΕΠ να υποβάλουν τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Ακόμη και υπό την τρέχουσα φιλική προς τις επιχειρήσεις κεντρώα κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Gabriel Attal, σύμμαχο του Macron, η Επιτροπή εξέδωσε τον Ιούνιο επίπληξη στη Γαλλία και σε άλλες έξι χώρες για τα υψηλά δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ ήταν 110% πέρυσι. «Θα σεβαστούμε πλήρως το αποτέλεσμα οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας», είπε ο De Guindos.

«Αλλά… μέχρι στιγμής, οι αγορές αντέδρασαν κανονικά. Δεν έχουμε δει καμία, ας πούμε, αναταραχή, ή χαμόγελα στις αγορές». «Ακόμα κι αν κοιτάξεις τις αγορές χθες και την ημέρα, ξέρεις, σήμερα, καλά, ξέρεις, η κατάσταση είναι λίγο πιο ήρεμη από πριν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: