Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την ακρίβεια στο ρεύμα

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την ακρίβεια στο ρεύμα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με δημοσιογράφους προσερχόμενος στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα επηρεάσουν συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω κινήτρων για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων και τη μετατροπή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες, καθώς και αντικινήτρων για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ενιαία αγορά ενέργειας δεν λειτουργεί σωστά, είπε στη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

«Κάτι δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει άμεσα επιστολή στην Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος της ΝΑ Ευρώπης.

Σε ερώτηση για την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε τα εξής: «Χθες στην εισαγωγή της ομιλίας μου αναφέρθηκα ειδικά στην πράσινη μετάβαση και την πράσινη ενέργεια. Αποτελεί και οικονομική αναγκαιότητα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα αναδείξω το ζήτημα με επιστολή που θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν αναμένω άμεσες λύσεις αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος. Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου. Θα πάρουμε τα υπερκέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές ώστε να έχουν τιμές κάτω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Κάναμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις βέβαια η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».

Σε ερώτηση για το ενεργειακό κόστος ανέφερε ότι υπάρχει η πρόθεση στήριξης της βιομηχανίας αλλά πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι τα νοικοκυριά. Η εκτίμηση όπως είπε είναι ότι αυτή η έξαρση τιμών που παρατηρήθηκε τους τελευταίου μήνες από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα αρχίσει σε κάθε περίπτωση να ισορροπεί.

Έκανε αναφορά στο καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο για το οποίο ερωτήθηκε τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό έργο κυρίως για την Κύπρο γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση και γίνονται διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου προκειμένου να υλοποιηθεί. «Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», υπογράμμισε.