Παρέμβαση του μετόχου των Πειραιώς, Alpha, Τζον Πόλσον: Δεν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, είμαστε αποδεκατισμένοι

Παρέμβαση του μετόχου των Πειραιώς, Alpha, Τζον Πόλσον: Δεν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, είμαστε αποδεκατισμένοι
epa02321978 John Paulson, president of Paulson & Co., a New York-based hedge fund, watches the match between Venus Williams, of the United States, and Francesca Schiavone, of Italy, at the 2010 US Open Tennis Championship at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 07 September 2010. The US Open Championship runs through 12 September when the men's final is scheduled to be played. EPA/MATT CAMPBELL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον Πόλσον, «Δεν διανύουμε περίοδο του ελεύθερου εμπορίου. Τα κράτη παίρνουν μονομερή μέτρα, γι’ αυτό σέβομαι τον Τραμπ».

Υπέρ της επιβολής δασμών τόσο στην Κίνα όσο και σε σύμμαχες με τις ΗΠΑ χώρες τάχθηκε με συνέντευξή του στους Financial Times ο Αμερικανός μεγαλομέτοχος και θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Πόλσον, σε μια προσπάθεια για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με το πρόγραμμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως είπε ο δισεκατομμυριούχος, η επιβολή δασμών δεν θα βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ – αντίθετα,  θα ήταν ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό εργαλείο για να «ισοπεδώσουμε» τους όρους ανταγωνισμού. «Πρέπει να αποσυνδεθούμε από την Κίνα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πόλσον, «Δεν διανύουμε περίοδο του ελεύθερου εμπορίου. Τα κράτη παίρνουν μονομερή μέτρα, γι’ αυτό σέβομαι τον Τραμπ, επειδή λέει αυτά τα πράγματα».

Υπενθυμίζεται πως Τραμπ σκοπεύει να επιβάλλει 100% στις εισαγωγές από χώρες που περιορίζουν στις εμπορικές συναλλαγές τη χρήση του δολαρίου. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι αυξημένοι δασμοί θα πλήξουν τους καταναλωτές, θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό

Να σημειωθεί δε πως τα σχόλια του Πόλσον έρχονται σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις σχόλιά του τον περασμένο Απρίλιο, στις οποίες περιέγραψε τους δασμούς ως «αμβλύ εργαλείο» για τη διόρθωση των εμπορικών ανισορροπιών, δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα». 

Το Πεκίνο έχει γίνει ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ. Υπήρξε σίγουρα μια αποσύνδεση σε οικονομική βάση, είπε ο τιτάνας της Wall Street.

Βραχυκυκλώνοντας την αγορά κατοικίας 

Ο Paulson, ο οποίος έκανε την περιουσία του βραχυκυκλώνοντας την αγορά κατοικίας πριν την κατάρρευση το 2008, είπε ότι, ενώ προσυπέγραφε την «οικονομικά ορθόδοξη άποψη» πως το ελεύθερο εμπόριο ωφελεί τον κόσμο, οι όροι το ανταγωνισμού νοθεύονται.

Όπως είπε, μία από τις επενδύσεις του, η Steinway Musical Instruments, είχε πληγεί από την επιβολή δασμών 30% στην Κίνα.

«Το ζω αυτό κάθε μέρα», είπε. «Είμαστε αποδεκατισμένοι». «Άλλες εταιρείες στις οποίες συμμετέχω σχεδιάζουν να κλείσουν τα εργοστάσια των ΗΠΑ και να πάνε στο Μεξικό ή να βγουν στις υπεράκτιες περιοχές. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς κατασκευαστές» πρόσθεσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fi