Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από έντεκα ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από έντεκα ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
epa06687045 Armenian soldiers march with protestors during anti-government protests accusing the Armenian Prime Minister of corruption and authoritarian rule in Yerevan, Armenia, 23 April 2018. Armenia soldiers join anti-government protests in Yerevan. Serzh Sargsyan elected as Prime Minister by the National Assembly of Armenia. EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σερζ Σαρκισιάν αφήνει τον πρωθυπουργικό θώκο έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες την Αρμενία, πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, μετέδωσε πριν από λίγο το επίσημο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σερζ Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο. Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν, ο οποίος διορίστηκε πριν από μόλις έξι ημέρες πρωθυπουργός, αφού ήταν για δέκα χρόνια πρόεδρος της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν Κάρεν Καραπετιάν ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την είδηση της παραίτησης του Σαρκισιάν, μετά από έντεκα ημέρες κινητοποιήσεων. Ορισμένοι αγκάλιαζαν τους αστυνομικούς, άλλοι ζητωκραύγαζαν, χτυπούσαν τις κόρνες των αυτοκινήτων και κάποιοι άρχισαν να χορεύουν.

 

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του χθες, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές -ανάμεσά τους φοιτητές και στρατιώτες- πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Ο βουλευτής και επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας Πασινιάν συνελήφθη χθες στη διάρκεια μιας διαδήλωσης για «επικίνδυνες για την κοινωνία ενέργειες», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία. Περιστοιχιζόμενος από οπαδούς του που ανέμιζαν την αρμενική σημαία, ο Πασινιάν ενώθηκε σήμερα με τους διαδηλωτές στους δρόμους της αρμενικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλώσεις συνέχισαν σήμερα για ενδέκατη ημέρα, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, τον οποίο κατηγορούν ότι προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια. Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας.

Μια ομάδα στρατιωτικών εν ενεργεία συμμετείχε στις διαδηλώσεις σήμερα, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προανήγγειλε «διώξεις» σε βάρος των στρατιωτών αυτών που ανήκουν σε «μια ταξιαρχία για τη διατήρηση της ειρήνης (…) οι οποίοι παρέβησαν τον νόμο», συμμετέχοντας σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, φορώντας λευκές ρόμπες, καθώς και πολλοί πρώην στρατιωτικοί με στολή συμμετείχαν επίσης στην πορεία, ανεμίζοντας την αρμενική σημαία και αποκλείοντας για λίγο τους δρόμους.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Πασινιάν «για να συζητήσει μαζί του την πιθανότητα ενός διαλόγου», παραμονή της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, «μιας ημέρας πολύ σημαντικής για τον λαό μας». Αυτό το ευαίσθητο θέμα δηλητηριάζει τις σχέσεις της Αρμενίας με τη γειτονική Τουρκία. Για το Γερεβάν πρόκειται για γενοκτονία στη διάρκεια της οποίας 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας — από την πλευρά της η Άγκυρα αρνείται τον όρο γενοκτονία.

Ο υπουργός Άμυνας Βιγκέν Σαρκισιάν κάλεσε επίσης σήμερα τους διαδηλωτές και τις αρχές σε «διάλογο». «Δεν θέλω ένας Αρμένιος να μάχεται εναντίον ενός άλλου Αρμένιου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Αρμενία αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία των διαδηλώσεων και εγγυάται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασκούν το δικαίωμα αυτό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αρχηγός της διπλωματίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, καλώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές να «τηρήσουν τον νόμο για τις διαδηλώσεις». Το Κρεμλίνο παρακολουθεί «προσεκτικά την κατάσταση στην Αρμενία», μια «χώρα εξαιρετικά σημαντική» για τη Ρωσία και «ο πιο στενός σύμμαχός της», δήλωσε στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας πως το κίνημα διαμαρτυρίας είναι «εσωτερική υπόθεση της Αρμενίας».