Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επικαλούμενος το «αδιέξοδο» των μαζικών διαδηλώσεων
- 29/10/2019, 16:14
- SHARE
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν ως απάντηση στις διαδηλώσεις, λέγοντας πως έφθασε «σε αδιέξοδο».
Η απόφαση του Σουνίτη πρωθυπουργού ήρθε μετά τις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και εβδομάδες σε όλον τον Λίβανο. Ο Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους να προστατεύσουν τη δημόσια ειρήνη.
Νωρίτερα μια ομάδα υποστηρικτών των σιιτικών οργανώσεων Χεζμπολάχ και Άμαλ επιτέθηκε και κατέστρεψε έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού. Στο κέντρο της Βηρυτού, μαυροντυμένοι άνδρες κραδαίνοντας ραβδιά και σωλήνες κατέστρεψαν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ήταν το σημείο όπου συνέκλιναν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εναντίον μιας πολιτικής ελίτ που κατηγορείται για ασύστολη διαφθορά και ώθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές δρόμοι πρέπει να ξανανοίξουν και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από τους ξένους εχθρούς της οργάνωσης και εφαρμόζουν τη δική τους ατζέντα.
Καπνός υψωνόταν από ορισμένα αντίσκηνα που πυρπολήθηκαν. Νωρίτερα, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Άμαλ επέδραμαν στην περιοχή, στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Σιίτης, Σιίτης» αναφερόμενοι στους εαυτούς τους και βρίζοντας τους διαδηλωτές. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν για να σταματήσουν την επίθεση, κατά την οποία οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με ραβδιά και καλούσαν σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τελικά έγινε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.
Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις 17 Οκτωβρίου έχουν παραλύσει τον Λίβανο σε μια συγκυρία βαθιάς οικονομικής κρίσης – οι τράπεζες είναι κλειστές σήμερα για δέκατη ημέρα, όπως και τα σχολεία και οι επιχειρήσεις.
Η παραίτηση του Χαρίρι θα είναι μια πρόκληση για την ισχυρή Χεζμπολάχ – ο Νασράλα έχει πει δύο φορές πως είναι εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, επικαλούμενος τον κίνδυνο ενός κενού.
Ο Χαρίρι επιδίωξε την περασμένη εβδομάδα να εκτονώσει τη λαϊκή οργή μέσω μιας δέσμης μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφώνησε με τους άλλους σχηματισμούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.
Αλλά χωρίς άμεσα βήματα για τη θεσμοποίηση αυτών των μέτρων, αυτά δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές τα αιτήματα των οποίων περιλαμβάνουν την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters