Παραιτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι
- 08/12/2016, 09:03
- SHARE
O πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός.
Την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το γραφείο της προεδρίας της ιταλικής Δημοκρατίας.
Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 “ναι” έναντι 108 “όχι”.
“Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία” έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter πριν μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλλει επισήμως την παραίτησή του.
“Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Όπως γνωρίζετε, οι περισσότερες από 13 εκατομμύρια ψήφους δεν ήταν αρκετές για να κερδίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δημοψηφίσματος. Και όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, αντέδρασα σε αυτήν την ήττα με αυτήν την ομιλία. Νιώθω σαν να τα παρατάω ή σαν να θέλω να πάρω εκδίκηση Διαβάζω τις εφημερίδες και αναρωτιέμαι τι μπορεί αν σκέφτεται ένας πολίτης… Στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τα χιλιάδες emails και μηνύματα στο κινητό μου και σκέφτομαι ότι είμαι τυχερός που περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μένα. Από την πλευρά μου, χαμογελάω και πιστεύω ότι τελείωσα καλά τη δουλειά μου. Σήμερα, για παράδειγμα, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2017, έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό”, ανέφερε ακόμη ο Ρέντσι σε επίσημο σημείωμα του προς τον ιταλικό λαό.
Οι διαβουλεύσεις του επικεφαλής του ιταλικού κράτους θα αρχίσουν την Πέμπτη το βράδυ και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Ιταλός πρόεδρος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να συσταθεί κυβέρνηση η οποία να καταφέρει να προωθήσει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου. Στις 24 Ιανουαρίου, άλλωστε, αναμένεται και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με σειρά προσφυγών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής και – ειδικότερα – το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.
Μετά την απόφαση αυτή, πιθανώς, θα είναι αναγκαία και νέα νομοθετική παρέμβαση από μέρους της Βουλής και της Γερουσίας.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι διχασμένη (επισήμως μιλά για εκλογές, αλλά θα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει γνωστό ότι θα πάρει μέρος σε μια νέα κυβέρνηση, με ευρύ πεδίο δράσης, μόνον αν υπάρξει και η συνεργασία άλλων κομμάτων.
Δεν αποκλείεται, όμως, οι θέσεις αυτές (ιδίως σε ότι αφορά το κόμμα του Ματέο Ρέντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) να αλλάξουν – ως ένα βαθμό – αν ο πρόεδρος Ματαρέλα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό πεδίο με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού.
Οι επόμενες εκλογές, με βάση τη θητεία της Βουλής και της Γερουσίας, είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2018, ωστόσο πολλές πολιτικές δυνάμεις καλούν σε πρόωρη διεξαγωγή τους.