Παρίσι 2024: Η μεγαλύτερη «μάχη» των Ολυμπιακών Αγώνων είναι με τους… αρουραίους

Παρίσι 2024: Η μεγαλύτερη «μάχη» των Ολυμπιακών Αγώνων είναι με τους… αρουραίους
epa03834214 A rat hides inside a drain in Kuala Lumpur, Malaysia, 23 August 2013. Malaysia plans to address its growing rat problem with a nationwide rat control campaign to be launched on 24 August. According to Malaysia's newly appointed Urban Wellbeing, Housing and Local Government Minister Abdul Rahman Dahlan, the campaign would include rat extermination activities as well as educating people on the importance of keeping their surroundings clean to deprive rats of their breeding grounds. The rat-control campaign was triggered by warnings from health officials about a spike in cases of rat-borne leptospirosis, an infectious disease caused by bacteria found in rat urine. EPA/AHMAD YUSNI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γιγαντιαία αποστολή των γαλλικών αρχών να απαλλαγούν από τα αμέτρητα τρωκτικά, πριν υποδεχτούν χιλιάδες θεατές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η σχέση του Παρισιού με τους αρουραίους δεν είναι άγνωστη, για όσους γνωρίζουν καλά την γαλλική πρωτεύουσα.

Η Πόλη του Φωτώς αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τον αυξανόμενο πληθυσμό των τρωκτικών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα.

Πλέον, αυτό το ζήτημα λαμβάνει εθνικές διαστάσεις, καθώς σε λίγες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και για έναν περίπου μήνα αναμένεται να ταξιδέψουν στο Παρίσι χιλιάδες θεατές από όλο τον κόσμο.

«Ήδη όλες οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα στάδια που θα διεξαχθούν οι Αγώνες, ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες», δήλωσε η αντιδήμαρχος Παρισιού, υπεύθυνη για θέματα καθαριότητας, Anne-Claire Boux.

Το ζήτημα των μεγάλων πληθυσμών αρουραίων δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο το Παρίσι. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις του κόσμου, κυρίως εξαιτίας του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού τους αλλά και της ελλιπούς καθαριότητας στους δρόμους, όπου έστω και λίγα σκουπίδια σε ένα σημείο αποτελούν «μαγνήτη» για τα τρωκτικά.

Το 2017 είχε ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία εξολόθρευσης των ποντικιών στο Παρίσι, παράλληλα με τη χρήση ειδικών κάδων απορριμμάτων με αεροστεγές σφράγισμα μετά από τη χρήση τους. Όμως οργανώσεις ζωόφιλων αντιμάχονταν τις αρχές, ζητώντας έλεγχο της αναπαραγωγής των τρωκτικών ως αντίμετρο για την αύξηση του πληθυσμού τους.

Από τότε, η στάση των τοπικών αρχών απέναντι σε αυτό το πρόβλημα έχει χαλαρώσει. Από το 2021 ως το 2023, έρευνα με τίτλο «Σχέδιο Αρμαγεδδών» εξέτασε το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι Παριζιάνοι ζουν και αντιμετωπίζουν τις «προκαταλήψεις» για τους αρουραίους. Πέρυσι, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo πρότεινε ότι αντί να εξαφανιστούν εντελώς τα τρωκτικά, η «συγκατοίκηση» μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

Ιστορικά το Παρίσι έχει μακρά «σχέση» με τους αρουραίους. Τα τρωκτικά αποτέλεσαν μια από τις κυριότερες αιτίες εξάπλωσης της βουβωνικής πανώλης (όχι όμως τα ίδια ποντίκια με αυτά που ζουν σήμερα στην πόλη), η οποία σκότωσε τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό της γαλλικής πρωτεύουσας τον 14o αιώνα μ.Χ.

Σήμερα, η μάχη κατά των αρουραίων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Για αυτό και λίγοι είναι όσοι πιστεύουν ότι μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη συνύπαρξή τους με τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να αφήνουν τόνους σκουπιδιών στους δρόμους σε καθημερινή βάση.

Ήδη πάντως αυτές τις μέρες ειδικά συνεργεία καθαρίζουν όλους τους δρόμους και πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε παλαιά κτίρια. Όπως, μάλιστα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, συνεργεία εξόντωσης τρωκτικών λειτουργούν συμβουλευτικά προς την γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Επιπλέον, οι γαλλικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό των «κουνουπιών τίγρεις» καθώς και τη θαρραλέα απόφαση να δώσουν στους πολίτες, για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, την άδεια να βουτήξουν στα νερά του Σηκουάνα. Η δήμαρχος Hidalgo έκανε μια βουτιά στο ποτάμι την περασμένη εβδομάδα για να πει στον κόσμο ότι το νερό, στο οποίο μέχρι πρόσφατα είχε υψηλούς αριθμούς E. Coli, ήταν ασφαλές για κολύμπι.

Περιέγραψε, μάλιστα, το νερό ως «εξαιρετικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: