Η ΕΕ αναζητεί νέο όραμα ως το Μάρτιο του 2017
- 16/09/2016, 19:59
- SHARE
Μέρκελ και Ολάντ μίλησαν ξεκάθαρα για κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να απαντήσουν άμεσα στις προκλήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απειλείται με “διάλυση”, βρίσκεται σε “κρίσιμη κατάσταση“, προειδοποίησαν Παρίσι και Βερολίνο στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.
Σε έναν πύργο, πάνω σε έναν λόφο που δεσπόζει στον Δούναβη, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη Βρετανία), επιχείρησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ατζέντα της αναγέννησης του “ευρωπαϊκού σχεδίου”, ωστόσο οι εκκλήσεις για περισσότερη συνεργασία φαίνεται ότι βρίσκουν αντίθετες ορισμένες χώρες.
“Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση” υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Πρέπει “να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα”, πρόσθεσε, αναφέροντας ως βασικές προτεραιότητες την ασφάλεια, την άμυνα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως το Μάρτιο του 2017.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.
«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
“Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης” επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλoς στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.
Την ίδια βαρύτητα στην “άσχημη” κατάσταση της ΕΕ έδωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. “Ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλος. Μιλώ σαφώς για την επιστροφή στα (εθνικά) σύνορα, το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης, την εγκατάλειψη του ευρώ”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. Πάντως ο Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.
Η Γαλλία “καταβάλλει τη βασική προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα” όμως “δεν μπορεί να το κάνει μόνη της”, προειδοποίησε ο Ολάντ. “Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί από μόνο της”, υπογράμμισε.
Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν στην Μπρατισλάβα μια κοινή πρωτοβουλία με βάση την οποία θα εγκρίνονται ευκολότερα οι εξωτερικές επιχειρήσεις της ΕΕ και θα ενισχυθεί η χρηματοδότησή τους. Η αποχώρηση της Βρετανίας, που ανέκαθεν προτιμούσε να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, σημείωσαν διπλωματικές πηγές, ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται περικυκλωμένη από κρίσεις, πολέμους και τρομοκρατία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κυρίως “κοινούς στρατιωτικούς πόρους“, ένα “ενιαίο γενικό επιτελείο” και τη δημιουργία “πριν από το τέλος του έτους” ενός ευρωπαϊκού ταμείου για να δοθεί ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία.
Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν οδικό χάρτη
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν “οδικό χάρτη” που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ” ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Η σύνοδος αυτή διεξήχθη “σε καλή ατμόσφαιρα”, σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Εκτός ατζέντας το Brexit
Οι διαπραγματεύσεις του “διαζυγίου” με το Λονδίνο δεν ήταν στην ατζέντα της συνόδου όμως οι “27” συζήτησαν το θέμα κατά το γεύμα εργασίας που είχαν πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο, υπό γερμανική σημαία, στον Δούναβη.
“Το Brexit ως θέμα δεν συζητήθηκε” εξήγησε ο ίδιος διπλωμάτης, λέγοντας ότι έγινε μια ενημέρωση για τις επαφές του Τουσκ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. “Δεν είχαν πολλά πράγματα να πουν αφού το Λονδίνο δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του διαζυγίου” και οι Βρυξέλλες αρνούνται να διαπραγματευτούν πριν γίνει αυτό το βήμα.
“Εδώ ξεκινάμε μια διαδικασία”, τόνισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι οι πραγματικές αποφάσεις θα ληφθούν σε μια άλλη σύνοδο, εκείνη που θα γίνει στη Ρώμη τον Μάρτιο του 2017, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ιδρυτική συνθήκη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Χρήματα στη Βουλγαρία για το μεταναστευτικό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη” είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.
Η ομάδα του Βίσεγκραντ επιμένει
Οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) υπενθύμισαν ότι επιθυμούν οι Βρυξέλλες να ακούν περισσότερο τις διαφορετικές απόψεις των χωρών-μελών. Επανέλαβαν ότι παραμένουν κάθετα αντίθετες στην εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων, όπως το σχέδιο μετεγκατάστης που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ακριβώς περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους για να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.
Η πρόσφατη έκκληση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου για αποπομπή της Ουγγαρίας από την ΕΕ για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών υπογραμμίζει τις ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. “Αυτή δεν είναι η άποψη της κυβέρνησή μου”, είπε σήμερα στην Μπρατισλάβα ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ. “Βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, είμαστε μια οικογένεια, συζητάμε τα προβλήματα σαν οικογένεια, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις”, πρόσθεσε.
Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την “αυτοκαταστροφική και αφελή” μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Ο Βίκτορ Όρμπαν, που έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του ζήτησε “να αντιμετώπιζει με σεβασμό τους Ούγγρους”.