Παροχές και εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο των θεσμών
- 06/05/2019, 13:22
- SHARE
Την έναρξη της τρίτης κατά σειρά μεταμνημονιακής αξιολόγησης σημαδεύει από την αρχή της εβδομάδας η προώθηση του νέου νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις από την κυβέρνηση.
Τα κλιμάκια των θεσμών θα αρχίσουν τους νέους γύρους επαφών με τα στελέχη της κυβέρνησης από το πρωί της Τρίτης, με στόχο να αποσαφηνιστούν αρκετά σημεία σχετικά με τις παροχές που έχει ανακοινώσει, ή πρόκειται να ανακοινώσει, αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Θεωρείται βέβαιο ότι οι θεσμοί θα «χτενίσουν» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυριακή για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων, ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, οι ενστάσεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του μέτρου αυτού το προηγούμενο διάστημα, αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο αλλά και το κούρεμα των προσαυξήσεων και των οφειλών.
Επιπλέον, τα κλιμάκια γνωρίζουν την πρόθεση του πρωθυπουργού να προβεί σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με άλλα μέτρα ελάφρυνσης που θα έχουν τουλάχιστον βάθος τετραετίας, ή και μόνιμο χαρακτήρα. Αυτά αφορούν μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα της ψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου από το επόμενο οικονομικό έτος θα τεθεί στο τραπέζι.
Καμπανάκι για τη μεγάλη μείωση του ΠΔΕ
Όχημα της κυβέρνησης για να πετύχει τα μέτρα ελάφρυνσης που στοχεύει να προαναγγείλει πριν τις ευρωεκλογές, αποτελεί κατά σημαντικό ποσοστό η μεγάλη υποαπόδοση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κίνηση την οποία γνωρίζουν οι θεσμοί, και μάλιστα έχουν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις για τις επιπτώσεις της στάσης αυτής στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.
Η Κομισιόν δεν αναμένεται να θέσει ισχυρότερες ενστάσεις για το ζήτημα των υπερπλεονασμάτων, τα οποία προσφέρονται για τις επερχόμενες παροχές που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Θα παίξει, όμως, ρόλο στην κατάρτιση του πλάνου των μέτρων που θα συνοδεύσουν την αναδιανομή των πλεονασμάτων αυτών, ειδικά όσον αφορά το χρονικό εύρος των ελαφρύνσεων.
Η παραμονή των θεσμών στην Αθήνα σε αυτή τη φάση θα είναι σύντομη, και θα επιχειρηθεί να υπάρξει η λιγότερη δυνατή “δημοσιότητα” στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Οι όποιες αιτιάσεις θα ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου, με την έκθεση για την 3η αξιολόγηση που εκπονεί η Κομισιόν.