Παροχές μετά τη λήξη του προγράμματος
- 11/09/2017, 10:39
- SHARE
Απόλυτη προτεραιότητα στην λήξη της εποχής των μνημονίων έδωσε ο πρωθυπουργός προαγγέλλοντας μεν παροχές μετά την λήξη του προγράμματος.
Του Τάσου Δασόπουλου
Την ομαλή και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και όχι τις πρόσκαιρες παροχές έθεσε ως στόχο αυτήν την χρονιά από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.
Το κοινωνικό μέρισμα που προανήγγειλε για το 2017 αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάνω από 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί με τους όρους των δανειστών.
Αυτό σημαίνει ότι αν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού ,δηλαδή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2% του ΑΕΠ η υπεραπόδοση θα είναι μόνο 0,25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 460 εκ ευρώ . Με βάση του κανόνες που τέθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο θα πρέπει η διανομή του μερίσματος να γίνει μόλις επαληθευτούν από την Eurostat τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2017 τον ερχόμενο Απρίλιο. Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα πρέπει επίσης να συμφωνηθούν με τους δανειστές οι οποίοι ως γνωστό δίνουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αντί για έκτακτα επιδόματα όπως αυτό που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στους συνταξιούχους . Συνεπώς για το 2017 οι οικονομικά ευάλωτοι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι εκτός εάν η υπέρβαση του πλεονάσματος είναι τόσο μεγάλη όσο και το 2016 ( όταν το πρωτογενές έφτασε το 4,2% του έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ) κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό.
Με βάση τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού οι οριζόντιες παροχές που θα έχουν κάποια ορατή ελάφρυνση σε μεγάλες μερίδες πληθυσμού τοποθετούνται στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος που θα ενεργοποιήσει τα κοινωνικά αντίμετρα του 2019 και τα φορολογικά αντίμετρα το 2020. Τα μέτρα αυτά όμως θα έρθουν για να ισοσκελίσουν – ασύμμετρα – ισόποσες επιβαρύνσεις μέσω της περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Το πακέτο των 5 δισ. ευρώ
Το πακέτο των παροχών θα πρέπει να περιμένει αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση ότι και το ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο αναμενόμενος και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα ξεπερνιέται κατά πολύ.
Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 – το οποίο έχει εγκριθεί από τους θεσμούς – προβλέπει ότι το 2020 το “πλεόνασμα” του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι συνολικά 5 δις ευρώ . Αυτό είναι το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα αποφασιστούν όχι νωρίτερα από το 2019.
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός μάλλον απογοήτευσε σε ότι αφορά την προοπτική μείωσης του ΕΝΦΙΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι « υπάρχουν πιο άδικοι φόροι να μειωθούν πριν από τον ΕΝΦΙΑ». Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακατανομές των βαρών μεταξύ αυτών που έχουν μεγάλη και αυτών που έχουν μικτή ακίνητη περιουσία μέσω της εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές που αποτελεί υποχρέωση μνημονίου ως το τέλος του χρόνου.
Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι μια οριζόντια ελάφρυνση από το ΕΝΦΙΑ είναι μάλλον δύσκολος με δεδομένο ότι θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος για έσοδα 2,65 δις ευρώ.
Έξοδος από το πρόγραμμα σε ένα χρόνο
Σε μεγάλο μέρος των απαντήσεων του ο κ. Τσίπρας έδειχνε ότι σε πρώτη φάση θέλει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης νωρίτερα από το τέλος του χρόνου και του συνολικού προγράμματος στην ώρα του.
Σε ότι αφορά στην τρίτη αξιολόγηση τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. « Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό θέμα. Είναι θέμα στρατηγικής για αυτήν την αξιολόγηση και μέχρι και το τέλος του προγράμματος».
Ισορροπημένος με ΔΝΤ
Ένα ακόμη νέο στοιχείο ήταν η ισορροπημένη θέση που εξέφρασε για την στάση και την πορεία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ξεχνώντας την πολεμική ρητορική των προηγούμενων ΔΕΘ.
«Ζούμε και με το ΔΝΤ αλλά ζούμε και χωρίς το ΔΝΤ» απάντησε σε κάποια σχετική ερώτηση για να σημειώσει σε άλλο σημείο της ίδια τοποθέτησης ότι « Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».
Σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα πρέπει μετά από 2,5 χρόνια θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει την θέση του.
Επανέλαβε πάντως ότι εκείνο που δεν θέλει η ελληνική πλευρά από το Ταμείο είναι να θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια κωλυσιεργίας από το ΔΝΤ» είπε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μία πιο ξεκάθαρη θέση απέναντι σε πιθανές παράλογες απαιτήσεις, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα θελήσει το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. « Θα κριθεί η αξιοπιστία και η καλή πίστη των εταίρων και εννοώ κυρίως το ΔΝΤ» σημείωσε.
Το χρέος
Ειδικά για το θέμα του χρέους ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της απόφασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου . Τόνισε συγκεκριμένα ότι με την απόφαση των υπουργών οικονομικών του Ευρώ το ελληνικό χρέος αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει κάθε χρόνο έως ένα επίπεδο του ΑΕΠ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες (κάτω του 15% του ΑΕΠ).Όπως είπε αυτό «χαιρετίστηκε» από τους επενδυτές με την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και την έκδοση ομολόγου.
Για υπόθεση Γεωργίου και Γιάννη Στουρνάρα
Τέλος στο θέμα της υπόθεσης του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση αποδέχεται και στηρίζει τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει η Στατιστική Αρχή . Θύμισε μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα έχει πάρει τα 176 δις ευρώ του δανείου από EFSF και ESM.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ήταν μάλλον δεικτικός: «Ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι με την Τράπεζα της Ελλάδας και ρόλος της Τράπεζας να υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική. Δεν είμαι αρμόδιος για να τον κρίνω. Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με τις αποφάσεις της κυβέρνησης» είπε.