Παστελοποιία Μανωλάκος: Μια ιστορία γλυκιά σαν μέλι
- 21/11/2013, 18:40
- SHARE
H οικογενειακή παστελοποιία που εδώ και 111 χρόνια γλυκαίνει τους διαβάτες της Μάνης, ταξιδεύει πια και σε νέους προορισμούς στο εξωτερικό.
Να γλυκάνει τους πικραμένους Έλληνες επιχειρεί η Παστελοποιία Μανωλάκος από τη Μάνη. Με ένα μελένιο ταξίδι στον χρόνο ξετυλίγεται το κουβάρι μιας οικογενειακής επιχείρησης που συντηρεί μια παράδοση εκατό και πλέον ετών. Είναι δε από τις πρώτες παστελοποιίες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση του παραδοσιακού εδέσματος.
Το 1902 ο Ηλίας Μανωλάκος, έχοντας εργαστεί για 20 χρόνια ως μελιτοπλάστης, όπως αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του, αποφασίζει να φτιάξει το δικό του παστελάδικο στο Γύθειο. Η επιχείρηση έχει περάσει στην τέταρτη γενιά που διακατέχεται από το ίδιο μεράκι για τη διατήρηση αυτού του γλυκού πειρασμού, τον οποίο συναντάμε για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου. Όταν μάλιστα ρωτούσαν τον Μπάρμπα Ηλία σχετικά με την προέλευση της συνταγής του, παρέπεμπε στην Ιλιάδα, λέγοντας ότι το παστέλι αναφερόταν με την ονομασία «ίντριον», κάτι σαν πλακούντας με μέλι και σουσάμι, που τον έτρωγαν οι Έλληνες για να μπορούν να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου.
Διαβάστε ακόμη: Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της Ελλάδας
Η εκτίμηση που τρέφουμε ακόμα και σήμερα για το παστέλι είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Πώς όμως δεν έχει πέσει μέχρι στιγμής στην αντίληψη των ξένων η ιδέα να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο, τη στιγμή μάλιστα που κάνει θραύση στο εξωτερικό;
Όπως μας εξηγεί η Άλκηστις Μανωλάκου, Υπεύθυνη Πωλήσεων της Παστελοποιίας, οι ξένοι για κάποιο λόγο αρκούνται μόνο στην παραγωγή παστελιών με ολόκληρα κομμάτια ξηρών καρπών και όχι στην κλασσική εκδοχή του παστελιού με σουσάμι. «Στο εξωτερικό δεν υπάρχει κάποιο άλλο προϊόν που να μπορεί να συναγωνιστεί το παστέλι στην κλασσική του μορφή. Είναι αναμφίβολα μια αμιγώς ελληνική συνταγή».
Τόσο η ίδια όσο και ο αδερφός της, ο οποίος είναι στο τμήμα της παραγωγής, θεωρούσαν ανέκαθεν αναμενόμενη την ενασχόλησή τους με την επιχείρηση, αφού μεγάλωσαν στο εργαστήριο με τον χαρακτηριστικό μαρμάρινο πάγκο, και ήθελαν να συνεχίσουν ένα επάγγελμα στο οποίο έβλεπαν προοπτική.
Στο μικρό εργαστήριο παράγονται αρκετοί τόνοι παστελιού ετησίως που ξεπερνούν τους 20 σε αριθμό. Και όλη αυτή η παραγωγή βγαίνει μόνο από μια ομάδα εφτά ατόμων που την ενώνει η αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το σουσάμι προέρχεται από την Ηλεία και το μέλι από τον Ταΰγετο και τη Μεγαλόπολη. Παράγονται περισσότεροι από 40 κωδικοί σε συσκευασίες από 38 γραμμάρια έως 135 γραμμάρια.
Διαβάστε ακόμη: Η εταιρεία της Ξάνθης που έβαλε το ποπ κορν σε κουβά
Αιχμή του δόρατος για την οικογένεια Μανωλάκου αποτελούν τα παστέλια χωρίς ζάχαρη. Έτσι μένουν ευχαριστημένοι όσοι αγαπούν τα γλυκά, αλλά σκέφτονται παράλληλα και την υγεία τους. Πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους παστέλια με εκχύλισμα πορτοκαλιού και κανέλας, με μαστίχα Χίου και πολύσπορα. Στα σκαριά βρίσκεται επίσης η δημιουργία παστελιού με gojie berry, έναν καρπό γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Το παστέλι θεωρείται τυπικό γλυκό της Μάνης, αλλά κάνει τον γύρο του κόσμου. Όσον αφορά την Παστελοποιία Μανωλάκος, πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αμερική, Ρουμανία, Αγγλία και Γερμανία. Νέοι προορισμοί είναι η Γαλλία και ο Καναδάς. Φροντίζει πάντως η πρώτη εικόνα που θα έχουν όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας να είναι κάθε άλλο παρά πικρή, αφού το προϊόν είναι τοποθετημένο σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Εκείνο, όμως, που μας ξάφνιασε περισσότερο, είναι η επιλεκτικότητα των σημείων πώλησης. Η Άλκηστις τονίζει ότι η πολιτική της επιχείρησης είναι να στηρίζει πάντα τα μικρά μαγαζιά που βασίζονται στην ποιότητα, γι’ αυτό και θα βρείτε τα παστέλια κυρίως σε delicatessen και όχι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Διαβάστε ακόμη: Amvrosia Gourmet: Aπό την ελληνική γη στα Great Taste Awards