Πάσχα 2025: Για πού ετοιμάζουν βαλίτσα οι Έλληνες;

Πάσχα 2025: Για πού ετοιμάζουν βαλίτσα οι Έλληνες;
Two suitcases in an empty airport hall, traveler cases in the departure airport terminal waiting for the area, vacation concept, blank space for text message or design Photo: Shutterstock
Το ακριβό οικογενειακό τραπέζι και οι μειωμένες τιμές στα ακτοπλοϊκά δίνουν κίνητρα στους εκδρομείς.

Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει με τους τελευταίους εκδρομείς να ετοιμάζουν βαλίτσα για τις διακοπές του Πάσχα. Αψηφώντας την ακρίβεια και τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, οι Έλληνες θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα από την κανονικότητα για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους μέχρι το καλοκαίρι και εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ με σκοπό να επισκεφτούν διάφορους προορισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το χωριό παραμένει πάντοτε μια δικλείδα ασφαλείας, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να αποφύγουν το υψηλό κόστος των διοδίων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και του οικογενειακού τραπεζώματος – το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη κυμαίνεται από 190 έως 220 ευρώ για 6 με 8 άτομα – και να αξιοποιήσουν το εν λόγω budget για να ανακαλύψουν νέα μέρη.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά νησιά ενισχύεται και από την ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική που έχουν ανακοινώσει για το φετινό Πάσχα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προβαίνοντας σε εκπτώσεις 20%-30% για τις ελληνικές οικογένειες, ενώ ειδικές ομάδες, όπως φοιτητές και πολύτεκνοι, μπορούν να επωφεληθούν από εκπτώσεις έως 50%.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι από την 1η Μαΐου 2025, οι τιμές των εισιτηρίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 12%-16% λόγω της μετάβασης σε νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, με την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% για ένα έτος, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις.

Μεταξύ των προορισμών που θεωρούνται all time classic και έχουν την τιμητική τους και το φετινό Πάσχα είναι η Κέρκυρα, τα Ζαγοροχώρια και η Μονεμβασιά, με τα ποσοστά πληρότητας να αγγίζουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις σε Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη, κινούνται ικανοποιητικά, ενώ εξίσου δημοφιλή νησιά είναι η Ρόδος, η Κως και η Χίος τα οποία ενδείκνυνται, τόσο για οικογένειες με παιδιά, όσο και για ζευγάρια.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν να μην περάσουν παραδοσιακά το Πάσχα τους με συγγενείς, φίλους και τον οβελία, αλλά αναζητούν, με κάθε αφορμή, μια ευκαιρία για να μεταβούν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την RateHawk, την online B2B πλατφόρμα για κρατήσεις ξενοδοχείων, πτήσεων και transfer, η οποία παρουσιάζει τις επικρατούσες ταξιδιωτικές τάσεις για την περίοδο του Πάσχα, προκύπτει ότι οι Έλληνες θα περιοριστούν στην ευρύτερη γειτονιά τους και θα κινηθούν εντός Ευρώπης.

Στο top 5 των ταξιδιωτικών προορισμών που αφορούν στο εξωτερικό την 1η θέση κατακτά η γειτονική Ιταλία, 2η κατατάσσεται η Γαλλία, 3η η Μάλτα και την πεντάδα συμπληρώνουν η Ισπανία και η Τουρκία.

Ως είθισται η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, με τους περισσότερους εκδρομείς να επιμηκύνουν την παραμονή τους και να επιστρέφουν μεταξύ 23 και 26 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι;

Εν αντιθέσει με τους Έλληνες ταξιδιώτες, οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα σε μέρη που διακρίνονται για το εξωτικό φυσικό τους κάλλος και για τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Πορτογαλία παίζουν δυνατά, ενώ στην κορυφή βρίσκονται η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία. Στην έκθεση της RateHawk υπολογίζεται ότι η μέση αξία συναλλαγής για κρατήσεις διαμονής ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, με μέση διάρκεια διαμονής τις τρεις διανυκτερεύσεις.

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κρατάει τα σκήπτρα για φέτος, με μερίδιο 12,2% επί του συνόλου των κρατήσεων που πραγματοποιούνται από ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά πρακτορεία, σημειώνοντας διπλάσια αύξηση κρατήσεων σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Εξακολουθεί να προσελκύει αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Ιαπωνίας προβλέπει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025.

Καθοριστικό ρόλο στην αυξημένη ζήτηση διαδραματίζει η απευθείας αεροπορική σύνδεση και η πυκνότητα των δρομολογίων που έχει αναπτύξει η Ιαπωνία με τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτός από το Τόκιο, το Κιότο και την Οσάκα, αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται και για λιγότερο γνωστά μέρη όπως η Χακόνε και η Τακαγιάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: