Πάσχα 2025: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που ανεβάζει στα ύψη τις τιμές του οβελία
- 10/04/2025, 09:06
- SHARE

Το ορθόδοξο Πάσχα που συμπίπτει με το καθολικό, οι επιζωοτίες πανώλης και ευλογιάς που «χτύπησαν» τα κοπάδια, τα πλημμυρικά φαινόμενα τύπου «Daniel» και οι φωτιές που κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου, αλλά και οι καλύτερες τιμές που πετυχαίνουν οι κτηνοτρόφοι στις αγορές του εξωτερικού είναι οι κυριότερες αιτίες που το καταναλωτικό κοινό βλέπει τις τιμές των αμνοεριφίων (αρνί και κατσίκι) να παίρνουν την ανιούσα, λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Με την προσφορά και τη ζήτηση κρέατος να βρίσκεται σε αναντιστοιχία εξαιτίας του δύσκολου πλαισίου που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, παράγοντες του κλάδου εξηγούν στο Fortune Greece πως η μειωμένη εγχώρια παραγωγή επηρεάζει τις τιμές στο «χρηματιστήριο» του οβελία, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου η οποιαδήποτε συζήτηση θεωρείται πρόβλεψη, καθώς στις 12 Απριλίου επί της ουσίας θα «κλειδώσουν» οι τελικές τιμές.
Οι ανάγκες της αγοράς το Πάσχα αντιστοιχούν σε 800.000 αμνοερίφια
Μειωμένος, κατά 300.000 αμνοερίφια, είναι ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων φέτος εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έως σήμερα έχουν θανατωθεί 38.000 ζώα λόγω της πανώλης, πάνω από 90.000 ζώα από την έξαρση της ευλογιάς, ενώ στην εξίσωση προστίθεται και ο αριθμός των κοπαδιών που χάθηκαν από τον «Daniel» και τις φωτιές. Όπως εξηγεί στο «F», ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος: «Οι ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών την περίοδο του Πάσχα αντιστοιχούν, περίπου, σε 800.000 αρνιά και κατσίκια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά, καθώς θα γίνουν και εισαγωγές για να καλυφθεί το κενό. Ωστόσο η ειδοποιός διαφορά φέτος είναι ότι τα ζώα που θα έρθουν θα είναι σφαγμένα λόγω της έξαρσης της πανώλης που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ρουμανία» εξηγεί ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι πέρυσι εισαγάγαμε 150.000 αμνοερίφια από το εξωτερικό, κυρίως από Ρουμανία ωστόσο η Ρουμανία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο έξαρση πανώλης και οι εξαγωγές από τη χώρα ζώντων αμνοεριφίων απαγορεύτηκαν από την Κομισιόν. Ουσιαστικά επιτρέπεται μόνο η εισαγωγή σφαγμένων ζώων από “καθαρές” από πανώλη φάρμες, με παραγωγούς της Θεσσαλίας να επισημαίνουν σε δηλώσεις τους ότι τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές, φέτος, θα μπορούν να ξεχωρίσουν εάν είναι ελληνικό ή όχι, το αμνοερίφιο που θα αγοράσουν.
Αρνί προτιμούν και… οι Ευρωπαίοι
Τα ελληνικά αμνοερίφια έχουν μπει για τα καλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του στην εγχώρια αγορά. Ειδικά φέτος, που το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό, οι εξαγωγές αναμένεται να είναι περισσότερες. «Από το σύνολο των αμνοεριφίων της χώρα μας, πάνω από το 50% εξάγονται, αφού οι παραγωγοί πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στις ξένες αγορές» εξηγούν στελέχη του κλάδου προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα στη δύσκολη εξίσωση αγοράς του οβελία.
Οι εκτιμήσεις για 2 ευρώ πάνω στη τιμή του αρνιού
Το 2024 οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν για την αγορά του οβελία από το συνοικιακό κρεοπωλείο έως και 14 ευρώ το κιλό, ενώ από το σούπερ μάρκετ οι τιμές έφταναν έως και τα 11 ευρώ το κιλό. Με βάση τις φετινές εκτιμήσεις, οι τιμές αυτές δεν θα είναι ίδιες. Από τη μια πλευρά παρουσιάζεται μια πιο συντηρητική εκτίμηση που κάνει λόγω για 1 ευρώ πάνω στη τιμή, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 15 ευρώ το κιλό στο κρεοπωλείο της γειτονιάς. «Δεν βλέπουμε τιμές πάνω από τα 12 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ, ενώ πράγματι στο κρεοπωλείο μπορεί να φτάσει να πωλείται έως και 16 ευρώ το κιλό» υπογραμμίζει ο Χρ. Τσομπάνος.
Συνεχίζονται σαρωτικοί έλεγχοι ενόψει Πάσχα
Οι έλεγχοι σε αμνοερίφια και αυγά ενόψει του Πάσχα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως, άλλωστε, δηλώνει στο «F», o ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας: «Η εγχώρια παραγωγή σε συνδυασμό με εισαγωγή ζώων από άλλες χώρες, μπορεί να προσφέρει επάρκεια στην αγορά. Ωστόσο, σας θυμίζω ότι υπάρχει εξάπλωση ζωονόσων σε χώρες της Ευρώπης, που σημαίνει περιορισμό ή και απαγόρευση εισαγωγών. Ο ρόλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίζεται σε δύο άξονες: Στους ελέγχους στην αγορά για την ασφάλεια των διακινούμενων τροφίμων και στην ταυτοποίηση αναγραφομένων ενδείξεων με την πραγματικότητα, αλλά και στην παροχή διευκολύνσεων στη μετακίνηση ζώντων αμνοεριφίων από τις ελεύθερες από μέτρα για την ευλογιά περιοχές, προς τα σφαγεία. Εγκαίρως έχουν ληφθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς, οι απαιτούμενες αποφάσεις και οι έλεγχοι είναι διαρκείς ώστε και ασφάλεια των τροφίμων να υπάρχει και να προστατεύονται οι καταναλωτές».