Πάτησε στην Αυστραλία ο Τζούλιαν Ασάνζ – Ο ρόλος των Μαριανών Νήσων στην απελευθέρωση του

Πάτησε στην Αυστραλία ο Τζούλιαν Ασάνζ – Ο ρόλος των Μαριανών Νήσων στην απελευθέρωση του
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αυστραλιανή κυβέρνηση πίεσε σκληρά για την απελευθέρωσή του και έθεσε το θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ πέταξε την Τετάρτη στην Αυστραλία, προσγειωνόμενος στην πατρίδα του μετά την παραδοχή της ενοχής του για παραβίαση του αμερικανικού νόμου περί κατασκοπείας, σε μια συμφωνία που τον απελευθερώνει από μια 14ετή δικαστική μάχη.

Η άφιξή του τερματίζει ένα χρονικά κατά το οποίο ο Ασάνζ πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας και επτά χρόνια σε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αγωνιζόμενος για την έκδοσή του στη Σουηδία για κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε 18 ποινικές κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές προέκυψαν από τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks το 2010 εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με τους πολέμους της Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια τρίωρης ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο αμερικανικό έδαφος Σαϊπάν, ο Ασάνζ δήλωσε ένοχος για μία ποινική κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής άμυνας, αλλά δήλωσε ότι πίστευε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου, προστάτευε τις δραστηριότητές του.

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν διαβαθμισμένες προκειμένου να δημοσιεύσω τις πληροφορίες αυτές», είπε στο δικαστήριο.

«Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα, αλλά δέχομαι ότι ήταν παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας» σημείωσε.

Η επικεφαλής περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Ραμόνα Μανγκλόνα αποδέχθηκε την ομολογία ενοχής του, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν υπήρχε προσωπικό θύμα από τις ενέργειες του Ασάνζ.

Ευχήθηκε στον Ασάνζ, ο οποίος γίνεται 53 ετών στις 3 Ιουλίου, πρόωρα ευτυχισμένα γενέθλια, καθώς τον άφησε ελεύθερο λόγω του χρόνου που έχει ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρούσε τον Ασάνζ απερίσκεπτο επειδή έθεσε σε κίνδυνο να πάθουν κακό οι πράκτορές της δημοσιεύοντας τα ονόματά τους, οι υποστηρικτές του τον χαιρέτισαν ως ήρωα για την προώθηση της ελευθερίας του λόγου και την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κ. Ασάνζ δεν έπρεπε ποτέ να κατηγορηθεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και να συμμετάσχει σε (μια) άσκηση που οι δημοσιογράφοι κάνουν καθημερινά», δήλωσε ο Αμερικανός δικηγόρος του, Μπάρι Πόλακ, στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Είπε ότι το έργο του WikiLeaks θα συνεχιστεί.

Η δικηγόρος του Ασάνζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία Τζένιφερ Ρόμπινσον ευχαρίστησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του Ασάνζ. Ο πατέρας του, Τζον Σίπτον, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν ανακουφισμένος.

«Το γεγονός ότι ο Τζούλιαν μπορεί να επιστρέψει στην Αυστραλία και να βλέπει τακτικά την οικογένειά του και να κάνει τα συνηθισμένα πράγματα της ζωής είναι ένας θησαυρός» είπε ο Σίπτον στην Καμπέρα, όπου περίμενε τον γιο του.

Οι Μαριάνες Νήσοι και ο ρόλος της Αυστραλίας

Ο Ασάνζ είχε συμφωνήσει να δηλώσει ένοχος σε μία μόνο ποινική κατηγορία, σύμφωνα με τις καταθέσεις στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ για τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Το αμερικανικό έδαφος στο δυτικό Ειρηνικό επιλέχθηκε λόγω της αντίθεσής του να ταξιδέψει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και για την εγγύτητά του με την Αυστραλία, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Πολιτικοί στην Αυστραλία που είχαν κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ομολογία ενοχής σε αμερικανικό έδαφος, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που καταδικάστηκε επειδή έκανε τη δουλειά του.

«Αυτό είναι ένα πραγματικά ανησυχητικό προηγούμενο. Είναι το είδος του πράγματος που θα περιμέναμε σε μια αυταρχική ή ολοκληρωτική χώρα» δήλωσε ο Άντριου Γουίλκι, ανεξάρτητος νομοθέτης που ηγήθηκε κοινοβουλευτικής ομάδας που υπερασπίστηκε τον Ασάνζ.

Ο Ασάνζ πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια σε μία από τις πιο σκληρές φυλακές της Βρετανίας και επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς αγωνιζόταν για την έκδοσή του.

Όσο ήταν εγκλωβισμένος στην πρεσβεία απέκτησε δύο γιους με τη σύντροφό του, Στέλλα, η οποία ήταν μία από τις δικηγόρους του. Παντρεύτηκαν το 2022 στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση πίεσε σκληρά για την απελευθέρωσή του και έθεσε το θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές.

«Αυτό είναι κάτι που έχει εξεταστεί, υπομονετικά, επεξεργαστεί με έναν βαθμονομημένο τρόπο, που είναι ο τρόπος με τον οποίο η Αυστραλία συμπεριφέρεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπάνεσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com