«Πάτησε» στην Ασία το νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων – Τι γνωρίζουμε για την Ib

«Πάτησε» στην Ασία το νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων – Τι γνωρίζουμε για την Ib
Medical syringes are seen with 'Monkeypox' sign displayed on a screen in the backgound in this illustration photo taken in Krakow, Poland on May 26, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το νεότερο στέλεχος - με ποσοστό θνησιμότητας 3% - έχει εξαπλωθεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Η Ταϊλάνδη εντόπισε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox), καθώς αυτό εξαπλώνεται σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές μετά την κήρυξη της επιδημίας στην Αφρική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε νέα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο ασθενής που βρέθηκε θετικός στην κλάση Ib ήταν ένας Ευρωπαίος άνδρας που έφτασε στην Μπανγκόκ την περασμένη εβδομάδα από την Αφρική, σύμφωνα με το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης. Οι αρχές εντόπισαν 43 στενές επαφές του ασθενούς και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Ο ασθενής με ασθένειες και συμπτώματα που σχετίζονται με mpox εισήχθη σε νοσοκομείο στις 15 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την άφιξή του στην Μπανγκόκ.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις την Πέμπτη επιβεβαίωσαν ότι η παραλλαγή είναι κλάση Ib και η Ταϊλάνδη θα αναφέρει το αποτέλεσμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε το υπουργείο.

Το νεότερο στέλεχος – με ποσοστό θνησιμότητας 3% – έχει εξαπλωθεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες και φέρεται να έχει σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αρρωσταίνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, με τα γνωστά θανατηφόρα κρούσματα να ξεπερνούν το 60% μεταξύ των ασθενών κάτω των 5 ετών.

Σε αντίθεση με ένα προηγούμενο ηπιότερο στέλεχος που ξέσπασε το 2022 και εξαπλώθηκε κυρίως μέσω ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, η τρέχουσα παραλλαγή που παράγει βλάβες που περιέχουν υγρό εξαπλώνεται μέσω όλων των ειδών σεξουαλικής δραστηριότητας και άλλων στενών σωματικών επαφών.

Οι ασιατικές χώρες από την Κίνα έως την Ινδία και το Πακιστάν – πολλές από τις οποίες είναι πυκνοκατοικημένες – έχουν ενισχύσει την επιτήρηση τον τελευταίο καιρό. Από τους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες ζητήθηκε να αναφέρουν οι ίδιοι τα συμπτώματα και τα νοσοκομεία ήταν σε επιφυλακή για ύποπτα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com