Πατούν «γκάζι» στους φόρους οι οδηγοί ανασφάλιστων οχημάτων
- 22/03/2016, 15:45
- SHARE
Φορολογικά αντικίνητρα, περιορισμένα εισοδήματα και συνειδητή παραβατική συμπεριφορά οδηγούν σε αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων.
Στο άκουσμα της είδησης ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο στόχαστρο εκ νέου τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. προκειμένου να εισπράξει έσοδα καλύπτοντας τρύπες του υφιστάμενου δημοσιονομικού κενού, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Αν η επιβολή προστίμου σε όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο και κυκλοφορούν παράνομα τα οχήματά τους στους δρόμους δεν απέδωσε καρπούς, η πρόσθετη φορολόγησή τους θα επιφέρει το χάος. Μέχρι πρότινος η βασική δικαιολογία για τα ανασφάλιστα οχήματα ήταν η οικονομική κρίση και οι βεβαρημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Από τη στιγμή όμως που τα φορολογικά κίνητρα είναι τέτοια που ενισχύουν την παραβατικότητα, οι εικόνες που θα δούμε σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης, θα είναι εκείνες τις κατάθεσης πινακίδων και της παράνομης κυκλοφορίας Ι.Χ.. Την τραγικότητα της κατάστασης υπογραμμίζουν άλλωστε τόσο τα ανείσπρακτα κρατικά έσοδα από όσους δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, όσο και από εκείνους που συνειδητά δεν περνούν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ
Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει ήδη συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο η οποία θα μελετήσει όλα τα θέματα αναφορικά με τη φορολόγηση των οχημάτων και θα υποβάλλει τις προτάσεις της το αργότερο έως τις 29 Απριλίου.
Ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 800.000 με 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα εντοπίσει ηλεκτρονικά το συντομότερο δυνατό τους παραβάτες και θα προβεί στην επιβολή τιμωρίας. Πέρα από το κράτος και τις ασφαλιστικές εταιρείες χαμένοι για ακόμα μια φορά βγαίνουν οι συνεπείς οδηγοί που καταβάλουν στην ώρα τους τις οφειλές τους και που υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία κατά τη διαδικασία αποπληρωμής στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει και σε αυτό τον τομέα μια αρνητική πρωτιά αφού βάσει επίσημων στοιχείων είναι η πρώτη χώρα σε ανασφάλιστα οχήματα στην Ευρώπη. Η αδυναμία εντοπισμού των παραβατών αποδίδεται κυρίως στην κωλυσιεργία του κράτους το οποίο εδώ και τρία χρόνια έχει θεσπίσει νόμο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των παραβατών και μόλις φέτος τον έθεσε σε λειτουργία. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αδιανόητο, όταν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών να μην γίνεται το απαραίτητο «φιλτράρισμα». Προσθέτουν δε πως η τιμή των ασφάλιστρων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να επωμισθεί το ετήσιο κόστος.
Παρότι δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία στη δημοσιότητα που να προσδιορίζουν τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα, άνθρωποι από τον κλάδο της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν πως τα περισσότερα ανασφάλιστα οχήματα προέρχονται από την επαρχεία και είναι κυρίως μηχανάκια τα οποία κυκλοφορούν «ανενόχλητα» στις τοπικές κοινωνίες όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι πιο ελαστικοί σε θέματα παραβατικότητας και ελέγχου. Η «τρύπα» δε που δημιουργείται στα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώνεται κοντά στα 75 εκατομμύρια ευρώ εάν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων ανέρχεται σε 500.000 και το μέσο ετήσιο κόστος ασφάλισης στα 150 ευρώ.
Την ίδια ώρα, εξαιτίας του ασταθούς οικονομικό-πολιτικού περιβάλλοντος παρατηρείται το φαινόμενο η μέση διάρκεια των συμβολαίων να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ και είναι αντίστοιχα με εκείνα της περιόδου των Capital Controls και του δημοψηφίσματος. Εύκολη λύση συνιστούν τα συμβόλαια που συνδυάζουν τα χαμηλότερα τιμολόγια και τη μικρότερη χρονική περίοδο κάλυψης , συνήθως σε επίπεδο τριμήνου.
Εκείνο πάντως που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λάβουμε υπόψη είναι πως η παραβατικότητα ορισμένων ιδιοκτητών οχημάτων δεν ζημιώνει οικονομικά μόνο το Κράτος, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της. Φανταστείτε τι προβλήματα ανακύπτουν σε περίπτωση που κάποιος συγκρουστεί με ένα ανασφάλιστο όχημα και ενώ δεν φταίει δεν μπορεί να βρει το δίκιο του ούτε να καλυφθεί νομικά και να διεκδικήσει αποζημίωση!