Πάβελ Ντούροφ: Ποιος είναι και γιατί συνελήφθη ο «Ζούκερμπεργκ» της Ρωσίας με περιουσία 15,5 δισ. δολάρια

Πάβελ Ντούροφ: Ποιος είναι και γιατί συνελήφθη ο «Ζούκερμπεργκ» της Ρωσίας με περιουσία 15,5 δισ. δολάρια
epa06704341 Members of the opposition party 'Open Russia' celebrate Labor Day with portrait of the Russian founder of Telegrams messenger Pavel Durov, painted as icon, during a rally for free Internet and in support of the Telegram messenger, which Roskomnadzor is trying to block in Russia by court order in St. Petersburg, Russia, 01 May 2018. A Russian court issued an order to ban the popular messenger service following Russia's communication watchdog Roskomnadzor lawsuit to limit users' access to the app. The Roskomnadzor ordered mobile service operators and Internet providers to block Telegram in Russia on 16 April. EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παγκόσμια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου αναζωπυρώθηκε μετά τη σύλληψη του δημιουργού και διευθύνοντος συμβούλου του Telegram, σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι.

Η σύλληψη του δημιουργού του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, το Σάββατο σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι, πυροδότησε έντονη παγκόσμια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου. Ο Ντούροφ, ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, συνελήφθη για κατηγορίες που σχετίζονται με την υποτιθέμενη χρήση της πλατφόρμας του για εγκληματικές δραστηριότητες.

Το Telegram, που ιδρύθηκε το 2013 από τον Ρώσο επιχειρηματία, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία εργαλεία διαδικτυακής επικοινωνίας παγκοσμίως. Η πλατφόρμα, που χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδία, προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μηνύματα, να ενημερώνονται από ανεξάρτητες πηγές και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Η ραγδαία ανάπτυξη του Telegram, που έχει προσελκύσει περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην προσήλωση του Ντούροφ στην ελευθερία του λόγου. Η χαλαρή εποπτεία της πλατφόρμας έχει επιτρέψει στους πολίτες σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις να επικοινωνούν και να οργανώνονται, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε κατηγορίες για παραμέληση της αντιμετώπισης παραπληροφόρησης και επιβλαβούς περιεχομένου.

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον 39χρονο Ντούροφ ότι δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει τη χρήση του Telegram για παράνομες δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, απάτες και προώθηση της τρομοκρατίας. Η OFMIN, μια υπηρεσία που προστατεύει τους ανηλίκους από τη βία, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ντούροφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσική Πρεσβεία στη Γαλλία ζήτησε εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές και διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ντούροφ. Σε δήλωσή του, το Telegram υπερασπίστηκε τον ιδρυτή του, υποστηρίζοντας ότι είναι «παράλογο» να κατηγορείται ο Durov για την κατάχρηση της πλατφόρμας του.

Ο Ντούροφ, συχνά αποκαλούμενος «ο Mark Zuckerberg της Ρωσίας», είχε προηγουμένως ιδρύσει το κοινωνικό δίκτυο VKontakte (VK), πριν εγκαταλείψει τη Ρωσία το 2014. Έκτοτε, ζει εκτός Ρωσίας και κατέχει υπηκοότητες από διάφορες χώρες.

Το VK μετατράπηκε σε κρίσιμη πηγή πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αναλυτές να το χαρακτηρίζουν ως «εικονικό πεδίο μάχης».

Μετά από συγκρούσεις με τις ρωσικές αρχές, ο Ντούροφ πούλησε το VK και ίδρυσε το Telegram το 2013, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που έγινε γνωστή για την έλλειψη ρυθμιστικού ελέγχου πάνω στο ακραίο περιεχόμενο. Καθώς το Telegram βρισκόταν σε τροχιά ανόδου, ο Ντούροφ διατήρησε χαμηλό προφίλ, αρνούμενος να παραδώσει δεδομένα χρηστών στις αρχές και δημιουργώντας μια μυστικιστική εικόνα γύρω από το όνομά του.

Ο Ντούροφ αποφεύγει τις παραδοσιακές συνεντεύξεις και καλλιεργεί μια εικόνα μοναχικού, αποσυρμένου από τα κοινά, ενώ προωθεί την ελευθερία, την ιδιωτικότητα και την κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο. Έχει επενδύσει στη δημιουργία του κρυπτονομίσματος toncoin, αν και η σύλληψή του πρόσφατα προκάλεσε πτώση στην αξία του.

Με περιουσία που εκτιμάται στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ντούροφ συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο αινιγματικές και πολυσυζητημένες φιγούρες του ψηφιακού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: