Πάβελ Ντούροφ: Πώς έχτισε μια περιουσία πολλών δισ. πριν οδηγηθεί στη φυλακή και την απαξίωση

Πάβελ Ντούροφ: Πώς έχτισε μια περιουσία πολλών δισ. πριν οδηγηθεί στη φυλακή και την απαξίωση
Μια ασυνήθιστη ιστορία του αουτσάιντερ που έγινε δισεκατομμυριούχος.

Της Prarthana Prakash

Το ταξίδι του Pavel Durov έχει όλα τα στοιχεία μιας κλασικής ιστορίας του αουτσάιντερ που έγινε δισεκατομμυριούχος.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας δημιούργησε δύο τεχνολογικές πλατφόρμες: Η μία υπήρξε η απάντηση της Ρωσίας στο Facebook, ενώ η άλλη έγινε ανταγωνίστρια του WhatsApp. Δεν είναι περίεργο που ο ίδιος αποκαλείται ο Mark Zuckerberg της Ρωσίας.

Η περιουσία του εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ίδρυσε, Telegram, λέγεται ότι αξίζει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου στο χρηματιστήριο.

Αλλά η κληρονομιά του Durov ως πρωταθλητή της τεχνολογίας είναι τώρα υπό αμφισβήτηση. Το Σάββατο, συνελήφθη στο Παρίσι σε σχέση με μια έρευνα για την εικαζόμενη χρήση του Telegram ως πλατφόρμας για εγκληματική δραστηριότητα.

Ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για τον Durov πέρα ​​από στιγμιότυπα της ζωής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου είναι ντυμένος κυρίως με μαύρα ρούχα και απεικονίζεται μπροστά από πανέμορφα τοπία. Ωστόσο, όταν ο Durov κάνει μια σπάνια εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, συχνά κεντρίζει το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μίλησε στον ακροδεξιό παρουσιαστή του talk show Tucker Carlson για τις απόψεις του σχετικά με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τον Απρίλιο και είπε τον Ιούλιο ότι έχει αποκτήσει πάνω από 100 παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος.

Η σύλληψή του από τις γαλλικές αρχές έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από προσωπικότητες όπως ο Elon Musk, αλλά και μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα που αφορούν τον τεχνολογικό κόσμο, όπως η ελευθερία του λόγου και ο έλεγχος του περιεχομένου.

Από τη Σοβιετική Ένωση στην Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν

Ο Durov γεννήθηκε στη Ρωσία, όπου έζησε μαζί με την οικογένειά του μέχρι τα 4 του. Στη συνέχεια μετακόμισαν στην Ιταλία, όπου ο Durov έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα. Στη συνέντευξή του είπε στον Carlson ότι οι δάσκαλοί του τού είχαν πει ότι ήταν καταδικασμένος να αποτύχει, κάτι που συνέβαλλε στο ανταγωνιστικό του πνεύμα και τον οδήγησε να διαπρέψει ως μαθητής.

Ο Durov και η οικογένειά του τελικά επέστρεψαν στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και ίδρυσε το VKontakte (τώρα ονομάζεται “VK”), μια πλατφόρμα που μοιάζει με το Facebook, το 2006. Το VK αναδείχθηκε σε τεράστια επιτυχία και γρήγορα έγινε η ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο άρχισε να ανακατεύεται με τη διοίκηση της εταιρείας, απαιτώντας περισσότερο έλεγχο της πλατφόρμας και αναγκάζοντας τον Durov να εγκαταλείψει τη VK και τη Ρωσία το 2014.

Ένα χρόνο πριν από τη φυγή του, ο Durov, μαζί με τον αδελφό του, Nikolai, δημιούργησαν το Telegram, καθιστώντας το μια εφαρμογή χωρίς λογοκρισία και με εύκολη πρόσβαση για όλους.

Μετά από χρόνια μετακίνησης στην Ευρώπη και την Ασία, σήμερα, η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων -και ο ίδιος ο Durov- εδρεύουν στο Ντουμπάι. Έχει επίσης υπηκοότητες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία και το Σεντ Κιτς και Νέβις της Καραϊβικής.

Το Telegram έχει πλέον μια έντονη φήμη, η οποία μπορεί να είναι καλή ή κακή, ανάλογα με το ποιον ρωτάτε. Με μια σχετικά μικρή ομάδα 50 περίπου υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, η εφαρμογή έχει αναδειχθεί σε ένα κρίσιμο εργαλείο επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Προσφέρει χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν οι ανταγωνιστές του. Για παράδειγμα, οι ομάδες του μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 200.000 άτομα σε αντίθεση με το ανώτατο όριο των 1.000 του WhatsApp. Παρέχει επίσης κρυπτογράφηση, επιτρέπει τη χρήση κρυπτονομισμάτων και προσφέρει συνδρομές premium.

Ωστόσο, ορισμένες «γωνίες» του Telegram έχουν δεχθεί πυρά για φερόμενες εγκληματικές δραστηριότητες που κυμαίνονται από παιδική πορνογραφία έως τρομοκρατία και παραπληροφόρηση. Η πλατφόρμα δεν έχει πολύ υψηλά πρότυπα όσον αφορά την εποπτεία περιεχομένου, κάτι που πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο το παράνομο περιεχόμενο είναι ευρύτερα διαθέσιμο στο Telegram.

«Λόγω του μεγάλου τμήματος δραστηριότητας στο Telegram που δεν έχει κρυπτογραφηθεί ποτέ από άκρο σε άκρο, η κράτηση του Pavel είναι ξεκάθαρα ανησυχητική και πολλοί χρήστες του Telegram αναρωτιούνται για το απόρρητο όσων είπαν στο παρελθόν και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά», έγραψε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σε μια ανάρτηση στο X.

Διάφορες χώρες επεσήμαναν πρόσφατα αυτές τις απειλές: Την Τρίτη, η Νότια Κορέα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για σεξουαλικού περιεχομένου deepfake εικόνες και βίντεο γυναικών που κυκλοφόρησαν μέσω συνομιλιών στο Telegram. Η Βραζιλία απαγόρευσε προσωρινά το Telegram επειδή η πλατφόρμα αρνήθηκε πέρυσι να κοινοποιήσει στις αστυνομικές αρχές της χώρας πληροφορίες σχετικά με νεοναζιστικές ομάδες. Η UNESCO τόνισε σε έρευνα του 2022 ότι περίπου οι μισές από τις αναρτήσεις που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα στο Telegram είτε αρνούνται είτε αλλοιώνουν τα γεγονότα.

Ο Durov είπε στους Financial Times νωρίτερα φέτος ότι το Telegram θα εντείνει τις προσπάθειές του για έλεγχο του περιεχομένου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν σκόπευε να αστυνομεύσει τους ανθρώπους «εκτός εάν περνάνε τις κόκκινες γραμμές». Μετά τη σύλληψη του αρχηγού του, το Telegram είπε ότι ο έλεγχος περιεχομένου είναι «εντός των προτύπων του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει η σύλληψη του Durov για τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Το Telegram έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστεί τις κατηγορίες για διευκόλυνση παράνομης δραστηριότητας στην πλατφόρμα της. Ο Durov υποστηρίζει ότι στοχεύει στην προστασία της ελευθερίας του λόγου στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Η ιδιωτικότητα, τελικά, είναι πιο σημαντική από τον φόβο μας μήπως συμβούν κακά πράγματα, όπως η τρομοκρατία», πόσταρε το 2015, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Meta έχει παγιδευτεί σε μια διαμάχη που αφορά την ίδια εδώ και χρόνια σχετικά με την ελευθερία του λόγου, τη λογοκρισία και τον έλεγχο του περιεχομένου. Ο Elon Musk, ένας αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου», του οποίου η πλατφόρμα, X, έχει τεθεί στο στόχαστρο της ΕΕ όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου της, έσπευσε να υποστηρίξει τον Durov μετά τη σύλληψή του.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά η σύλληψη των CEO των τεχνολογικών πλατφορμών μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση, δήλωσε στην Washington Post η Kate Ruane, διευθύντρια του Free Expression Project στο Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Η σύλληψη στελεχών μιας πλατφόρμας λόγω της υποτιθέμενης αποτυχίας τους να ελέγξουν επαρκώς το περιεχόμενο, ακόμη και εκείνο που είναι επιβλαβές για τα παιδιά, μας οδηγεί σε έναν επικίνδυνο δρόμο που απειλεί την ελευθερία έκφρασης και δίνει υπερβολική δύναμη στην κυβέρνηση να καταστείλει την ελευθερία του λόγου», είπε.

Το Telegram πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η σύλληψη του Durov θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, σίγουρα αυξάνει το ρίσκο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται το περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα από κακόβουλος δρώντες.

Image credit: Wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com