Παζάρι με τους θεσμούς και αγώνας για πολιτική συμφωνία

Παζάρι με τους θεσμούς και αγώνας για πολιτική συμφωνία
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μπορεί αυτή τη φορά η απόπειρα για πολιτικές παραχωρήσεις να μην καταλήξει σε νέο αδιέξοδο;

Μπορεί οι επικεφαλής του κουαρτέτου να επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο οι ελπίδες της κυβέρνησης εναποτίθενται για άλλη μια φορά στην πολιτική συμφωνία.

Σε τεχνικό επίπεδο, η επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως τα τέλη του έτους ή ακόμη και τον Ιανουάριο, φαίνεται πολύ δύσκολη, αφού το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο κάδρο ενός νέου προγράμματος.

Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες στρέφονται στις τυχόν πολιτικές πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν τόσο στο Ταμείο για να πει τελικά το ναι σε ένα νέο δάνειο, όσο και στους Ευρωπαίους, ώστε να κλείσουν, εάν χρειαστεί, την αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ.

Πρόκειται ουσιαστικά για «τετραγωνισμό του κύκλου», αφού το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν κουρευτεί το χρέος, ενώ οι Γερμανοί δεν δέχονται τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, αλλά δεν συζητούν επ’ ουδενί περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στα ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γκαμπριέλ και Σουλτς, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αυτήν την εβδομάδα, θα ζητηθεί για άλλη μια φορά η παρέμβαση των «μεγάλων δυνάμεων» για να κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που το ΔΝΤ ζητά να προσδιοριστούν από τώρα για τη διετία 2019-2020.

Ωστόσο, η ιστορία, που δείχνει να επαναλαμβάνεται μονότονα τα τελευταία χρόνια, δείχνει πως όσες φορές η Αθήνα ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση η απάντηση που πήρε ήταν η ίδια: «βρείτε τα με την τρόικα». Κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα επιχειρηθεί και αυτή τη φορά, με μία διαφορά. Στο μπλοκ των «δυσαρεστημένων» με την κυβέρνηση προστίθεται αυτή τη φορά και η Κομισιόν, ο μέχρι τώρα μετριοπαθέστερος παίκτης.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει διάχυτη δυσφορία για τη μονομερή ανακοίνωση των «δώρων Τσίπρα», όπως τα χαρακτηρίζουν, που δημιουργεί ιδιαίτερη δυσκολία στους χειρισμούς των κοινοτικών αξιωματούχων. Όπως συμπληρώνουν, μάλιστα, «μπορεί οι διάφορές των Ευρωπαϊκών θεσμών με την κυβέρνηση να είναι μικρές σε ό,τι αφορά στα μέτρα, όμως χειρισμοί που επιβαρύνουν το κλίμα δεν βοηθούν στο να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και με τους υπόλοιπους θεσμούς».

Διαβάστε ακόμη: 

Ζητείται λύση για εργασιακά και δημοσιονομικό κενό

Μήνυμα για έντιμο συμβιβασμό στέλνει ο Τσακαλώτος