Πέφτουν οι τόνοι για την πρώτη κατοικία – Το μήνυμα που πήρε η κυβέρνηση και η περίπτωση της Κύπρου
- 22/03/2019, 12:50
- SHARE
Με ελιγμούς προσπαθεί η κυβέρνηση να απαντήσει στα μηνύματα που παίρνει από τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει «πατήσει» στο σχέδιο «Εστία», προκειμένου να αντικαταστήσει το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη κι ακολουθεί τη γραμμή της κυπριακής κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση των επίμαχων διατάξεων, χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς.
Η αντίδραση των εταίρων ήταν «θα δούμε τι θα φέρουν οι Ελληνικές Αρχές», ωστόσο το μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα ήταν σαφές και προειδοποιητικό: πέρα από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού).
Και το μήνυμα ελήφθη. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου, οι Βρυξέλλες είχαν παγώσει για πέντε μήνες το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως αναφέρει το iefemerida.gr, στο πεδίο των επιχειρηματικών δανείων, που φαίνεται να είναι «κόκκινο» πανί για τους Ευρωπαίους, η κυβέρνηση χαμηλώνει τα όρια της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, που έχει προσημειωθεί για το δάνειο. Έτσι ενώ για τα στεγαστικά δάνεια, το σχέδιο προβλέπει αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, για τα επιχειρηματικά ο πήχης πέφτει στις 180.000 ευρώ. Παρά ταύτα, μένει η διαφωνία με τους Ευρωπαίους για το υπόλοιπο του δανείου, καθώς ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρηθεί στις 130.000 ευρώ, όπως για τα στεγαστικά, οι Θεσμοί πιέζουν για τις 50.000 ευρώ.
Aυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και θεσμοί θα κινηθούν σε χαμηλότερους τόνους και με διάθεση συμβιβασμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου ίσως μετατεθεί για μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Η πολιτική διαπραγμάτευση ενδέχεται να συνεχιστεί και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι αν και υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα ουσίας σε ό,τι αφορά το κείμενο του νομοσχεδίου, αυτά είναι πολύ λιγότερα από τις διαφορές που κάποιοι περιγράφουν ως αγεφύρωτες.