Πέφτουν κι άλλο οι τιμές φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο

Πέφτουν κι άλλο οι τιμές φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο
PHOTO MONTAGE: Topic photo exploding gas prices - a 2 euro coin seems to be lying on a gas flame. A gas flame burns on a stove, hotplate, gas stove, general, feature, edge motif, symbol photo 08/10/2022, ? (Photo by Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Χαρμόσυνα νέα για Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο συνέχισαν την πτώση τους σήμερα, με το συμβόλαιο επόμενης ημέρας να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), πλαφόν που καθορίσθηκε τον Μάιο για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δύο ημέρες αφού η διαχειρίστρια του δικτύου προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν να απορρίψει αποστολές LNG λόγω υπερπληρότητας.

Η πλατφόρμα Mibgas της Ιβηρικής Χερσονήσου ανακοίνωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας της Τετάρτης διαμορφώθηκε στα 31,77 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο της επόμενης ημέρας, έναντι 41,49 ευρώ χθες.

Η πτώση της τιμής έρχεται δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση της ισπανικής εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου Enagas ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω των συνθηκών υπερπλήρωσης που έχουν διαμορφωθεί στους έξι τερματικούς της σταθμούς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας έχει ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης στον τερματικό σταθμό του στο Σίνες είναι πλήρεις.

Δεκάδες πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κάνουν κύκλους ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κενά για εκφόρτωση λόγω έλλειψης ικανότητας επαναεριοποίησης, αφού οι μονάδες επαναεριοποίησης λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα .

Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί δεν συνδέονται με δίκτυο αγωγών ικανό να μεταφέρει το αποθηκευμένο αέριο σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Η απότομη πτώση της τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιβηρική είναι γεμάτη φυσικό αέριο και δεν υπάρχει πλέον χωρητικότητα αποθήκευσης στους τερματικούς της σταθμούς. Επίσης, δεν υπάρχει κατανάλωση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών, καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονται επάνω από τις κανονικές», δήλωσε ο Ρικάρντο Μάρκες της Informacao de Mercados Financeiros.

«Αυτές οι χαμηλότερες τιμές μπορούν να διατηρηθούν εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να διαπιστώνουν ότι τα αποθέματα θα αρκέσουν άνετα μέχρι το τέλος του χειμώνα, αλλά η εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα θα εξαρτηθεί πολύ από τις βροχοπτώσεις, την αιολική ενέργεια στην Ιβηρική Χερσόνησο και την κανονικότητα στην παροχή φυσικού αερίου».

Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να είναι βραχύβια, εάν μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Νιγηρία είναι σοβαρή και παρατεταμένη, σημειώνει ο Ρικάρντο Μάρκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου είναι θετική είδηση για τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές που ενδέχεται να δουν χαμηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου και για τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους, που δεν θα χρειασθεί να επιδοτήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από 40 ευρώ/MWh.

Οι γείτονες της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν μπορούν να επωφεληθούν διότι το ανεπαρκές δίκτυο αγωγών και η συμφόρηση που δημιουργείται σημαίνει ότι το φθηνότερο αέριο δεν μπορεί να φθάσει μέχρι αυτούς.

Η Πορτογαλία έχει προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες πλημμύρες εκεί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προμήθεια LNG, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι πιθανόν να ανακόψουν περαιτέρω την υδροηλεκτρική παραγωγή δημιουργώντας πιέσεις προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να παράγουν χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.

Η αυριανή θα είναι η πρώτη μέρα από τότε που ο ιβηρικός μηχανισμός για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου δεν θα χρησιμοποιηθεί από την εφαρμογή του τον Μάιο.

Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επιβάλουν αρχικό πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ/MWh, με την πρόβλεψη ότι το όριο θα φθάσει κατά μέσον όρο τα 50 ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες.