Πέγκυ Αντωνάκου: Ευκαιρίες και κίνητρα σε νέες γυναίκες, για να κατακτήσουν χώρους όπως η τεχνολογία
- 16/01/2017, 19:16
- SHARE
Η Γενική Διευθύντρια της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου μιλά για όλα, λίγο πριν το Συνέδριο Game Changer in Women of Influence.
Βρέθηκε στον παραδοσιακά “ανδροκρατούμενο” χώρο της Τεχνολογίας κατά συγκυρία, αλλά μαγεύτηκε από την ταχύτητα της εξέλιξης του κλάδου και την επιρροή του στις εξελίξεις, ιδίως στην εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας και έκτοτε η πορεία της είναι μόνο ανοδική.
Η κα Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, μιλά ενόψει του Συνεδρίου Game Changer in Women of Influence, για την πορεία της στον χώρο και τα “όπλα” που πρέπει να έχει μία γυναίκα για να κατακτήσει την κορυφή, τα ζητήματα που υφίστανται ακόμη και χρήζουν βελτίωσης, αλλά και το πόσο εφικτό είναι, να κρατά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αγγίζοντας ταυτόχρονα την επιτυχία αλλά και την ευτυχία. Τι συμβουλή θα έδινε η ίδια, σε μία νέα γυναίκα, που σήμερα εισέρχεται στον επαγγελματικό στίβο;
Η 24MEDIA, το μεγαλύτερο δίκτυο ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, διοργανώνει στις 20 Ιανουαρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, το νέο συνέδριο της σειράς Game Changer, δίνοντας το λόγο στις πραγματικές γυναίκες επιρροής. Σημείο αναφοράς και αφετηρίας του Συνεδρίου είναι η ανάγκη, να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία, που εμποδίζει την πρόσβασή τους σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους. Μέσα από τις θέσεις «κλειδιά» που κατέχουν σημαντικές προσωπικότητες στην ελληνική και διεθνή κοινότητα, αγορά και δράση, θα μάθουμε όλα, όσα ακόμα και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και επαγγελματική εξέλιξη ικανών γυναικών.
Η κυρία Αντωνάκου, ομιλήτρια του Game Changer in Women of Influence, ξεδιπλώνει τις σκέψεις της, μέσα από την εμπειρία και την προσωπική της πορεία:
Κυρία Αντωνάκου, πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε στη Microsoft και ποια ήταν η πορεία σας, από την πρώτη μέρα -και θέση- μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Γενικής Διευθύντριας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα;
Στην εταιρεία είμαι από τον Φεβρουάριο του 2012 και η πρώτη μου θέση ήταν ως εμπορική διευθύντρια. Έμεινα σε αυτή τη θέση περίπου οκτώ μήνες και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποχώρησε ο προηγούμενος γενικός διευθυντής και ανέλαβα εγώ την γενική διεύθυνση, οπότε από τότε είμαι σε αυτή τη θέση.
Γιατί επιλέξατε τον τομέα της Τεχνολογίας και Πληροφορικής; Δεν σας “φόβισε” ότι είναι ένας μάλλον ανδροκρατούμενος επαγγελματικός τομέας;
Θα έλεγα, ότι δεν τον επέλεξα ακριβώς, καθώς βρέθηκα εκεί κατά συγκυρία. Μετά το μεταπτυχιακό μου, που έκανα στην Αμερική, ξεκίνησα να εργάζομαι στη Dell, η οποία είναι στον τομέα της Πληροφορικής. Η τεχνολογία όμως πραγματικά με κέρδισε, γιατί είναι ένας χώρος που εξελίσσεται και κινείται πάρα πολύ γρήγορα και ειδικά σε αυτήν την εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας, οδηγεί τις εξελίξεις για όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Είναι ένας τομέας ο οποίος δεν σ’αφήνει να βαρεθείς καθόλου και παρότι μετράω αρκετά χρόνια πλέον σε αυτόν τον κλάδο, οι αλλαγές είναι τόσο συνεχόμενες, που αισθάνομαι πως έχω ζήσει εκατό ζωές. Οπότε, αν και βρέθηκα κατά συγκυρία, όχι απλά δεν με φόβισε, αλλά βρήκα τον χώρο μου θα έλεγα, καθώς με συναρπάζει πολύ η συνεχόμενη εξέλιξη.
Τι προσόντα πρέπει να έχει μία γυναίκα, για να επιβληθεί, να ξεχωρίσει και να εξελιχθεί σε έναν τέτοιο χώρο;
Νομίζω ότι μία γυναίκα θα πρέπει να έχει τα προσόντα που πρέπει να έχει κι ένας άνδρας, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχει πολλή ενέργεια και όρεξη για δουλειά, ιδέες, πρωτοβουλία και από ένα σημείο και μετά είναι σημαντική η στρατηγική και το όραμα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό, να ενδιαφέρεσαι και για τους ανθρώπους, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες σου, για την ομάδα την οποία καθοδηγείς, γιατί οι άνθρωποι, είναι αυτοί που κάνουν πάντα τη διαφορά στις εταιρείες.
Από την προσωπική σας εμπειρία, υπάρχει ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες μεταξύ των φύλων στην εργασία; Έχετε βιώσει ή αισθανθεί αδικία στον χώρο της εργασίας σας;
Δε μπορώ να πω, ότι έχω αισθανθεί κάποια αδικία ή έλλειψη ισότητας και αξιοκρατίας. Αντιθέτως, θα έλεγα πως δεδομένου ότι έφτασα σε μία υψηλή θέση σε σχετικά μικρή ηλικία, μου δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες. Υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να εξελιχθώ, με βάση την αποτελεσματικότητά μου και την προοπτική που θεωρούσαν ότι είχα για το μέλλον. Αντικειμενικά όμως, αν δει κανείς τα παγκόσμια στατιστικά, το ποσοστό της παρουσίας των γυναικών σε ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας σε διάφορους κλάδους είναι απογοητευτικό. Είναι χαρακτηριστικό, πως σήμερα, παγκοσμίως, μόνο το 24% των υψηλόβαθμων θέσεων κατέχονται από γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν έχουν γυναίκες στη διοικητική τους ομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως αυτές οι επιχειρήσεις χάνουν την ευκαιρία της ποικιλομορφίας στο ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που κάνει τη λήψη αποφάσεων μονοδιάστατη. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών, το λεγόμενο “pay gap”, αφού σύμφωνα με αναφορά του World Economic Forum, οι γυναίκες σήμερα παγκοσμίως αμείβονται με μισθούς που διατηρούσαν οι άντρες το 2006. Όπως λέει και η Sheryl Sandberg, “στο μέλλον δεν θα μιλάμε για άνδρες και για γυναίκες ηγέτες, αλλά μόνο για ηγέτες”. Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί δηλαδή καθόλου, αν κάποιος είναι άνδρας ή γυναίκα, παρά μόνο τι έχει κάνει και τι έχει να προσφέρει στο χώρο του. Οπότε, υπάρχει ακόμη δρόμος.
Αν σας ζητούσα να αξιολογήσατε τους παράγοντες “μόρφωση”, “προσόντα”, “τύχη”, “σκληρή δουλειά”, με ποια σειρά θα τους βάζατε για την πορεία προς την κορυφή;
Καταρχάς θα αντικαθιστούσα τη λέξη “προσόντα” με τη λέξη “συμπεριφορά”. Σίγουρα θα αξιολογούσα με την ίδια βαρύτητα τη σκληρή δουλειά, δηλαδή την προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος και τη συμπεριφορά, τις αρχές δηλαδή που αποφασίζει καθένας μας να υιοθετήσει και να πορευτεί κάθε μέρα. Και αυτό γιατί μια άσχημη συμπεριφορά μπορεί μειώσει την αποτελεσματικότητα μιας καλής προσπάθειας. Αναμφισβήτητα, η μόρφωση παίζει ουσιαστικό ρόλο, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της προσπάθειας και της συμπεριφοράς και φυσικά λίγη τύχη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Επιπλέον, ένα από τα πράγματα που νομίζω, ότι κάνει τη διαφορά, είναι η τόλμη. Άλλωστε, όπως λένε, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Η σκληρή δουλειά είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά ίσως ακόμα πιο σημαντική είναι η έξυπνη δουλειά και το να παίρνει κανείς πρωτοβουλίες, να έρχεται δηλαδή με ιδέες που δεν φοβάται να προτείνει και ακόμα περισσότερο, δεν φοβάται να δοκιμάσει.
Πόσο εφικτό είναι να συνδυάζει μία γυναίκα την καριέρα και την προσωπική ζωή; Και πόσο ρεαλιστικό είναι, στην καθημερινότητα, να διατηρεί τη θηλυκότητά της; Και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτήν την ισορροπία η ανάδειξη της εταιρείας σας, ως κορυφαίας στον τομέα του επαγγελματικού περιβάλλοντος;
Για εμένα η θηλυκότητα είναι μια υπόθεση προσωπική και κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να τη διατηρεί στο επίπεδο και τη μορφή που την εκφράζει, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής της ιδιότητας. Όσον αφορά την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ του χρόνου και της ενέργειας που ξοδεύουμε στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή, νομίζω πως θα πρέπει να την κάνουμε εφικτή καθώς αυτό είναι το ζητούμενο, ώστε να αισθανόμαστε πιο ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι. Είναι μια διαδικασία απαιτητική αλλά απαραίτητη, καθώς πολλές φορές χρειάζεται να κάνεις υποχωρήσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά. Υπάρχουν μέρες, που θα πρέπει να δουλέψεις πιο πολύ, να ταξιδέψεις πιο πολύ, οπότε κάποια πράγματα στην προσωπική σου ζωή θα πάνε λίγο πίσω και το αντίθετο. Είναι πολύ σημαντικό φυσικά, να έχεις και ένα προσωπικό περιβάλλον, που θα στηρίζει τις επιλογές σου και θα κατανοεί τις ανάγκες που προκύπτουν στη δουλεία σου. Το εργασιακό περιβάλλον, ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την ισορροπία. Στην Microsoft έχουμε διαμορφώσει ένα περιβάλλον εργασίας που αξιοποιεί τα εργαλεία τεχνολογίας και δίνει όλα τα εφόδια στους εργαζόμενους, για να γίνουν πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και φυσικά περισσότερο ικανοποιημένοι. Υιοθετώντας ένα μοντέλο εργασίας που δίνει την ελευθερία στον καθένα να επιλέγει τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο θα εργαστεί, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να κατανέμουν το χρόνο τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Τα αποτελέσματα στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας είναι θριαμβευτικά και τα βλέπω προσωπικά κάθε μέρα παίρνοντας πολλή ενέργεια, χαρά και δύναμη από αυτό.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε μία νεαρή γυναίκα, που τώρα ξεκινά την επαγγελματική σταδιοδρομία της;
Θα της έλεγα, να μην φοβάται, να έχει τόλμη, να εκφράζει την άποψή της, να λέει τις ιδέες της. Να μην θεωρεί ότι πρέπει να μείνει πίσω και να περιμένει, ότι πρέπει να της ζητήσουν να κάνει κάτι, για να το κάνει. Όλον αυτόν τον πλούτο που έχει μέσα της, να τον εκφράζει ελεύθερα και να ρισκάρει. Να έχει τόλμη και να μην φοβάται. Κι όπως είπαμε και πιο πριν, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς!
Πηγή: news247.gr