Πέγκυ Αντωνάκου (Γενική Διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη): Τεχνητή Νοημοσύνη – Καινοτομία & Ευκαιρίες
- 09/01/2025, 10:00
- SHARE
Γράφει η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αναπτύσσεται θεαματικά, διαμορφώνοντας την καθημερινότητά μας και ανοίγοντας νέες προοπτικές. Η υπεύθυνη εφαρμογή της έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μερικών από τις μεγαλύτερες κοινωνικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέα ερωτήματα και ευκαιρίες. Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε αυτό το πολύπλοκο τοπίο, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και περιορισμού των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο.
Θα ήθελα να εστιάσω στις τεράστιες δυνατότητες της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI). Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που διεξήγαγε η Implement Consulting Group για λογαριασμό της Google, καταδεικνύεται πως η εφαρμογή του ΑΙ μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 8% και την παραγωγικότητά της κατά 1,4% την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, οι δυνατότητες του ΑΙ περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την επιτάχυνση της καινοτομίας σε τομείς όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση.
Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν δύο κύριες προκλήσεις. Η μία αφορά το ζήτημα της κανονιστικής πολιτικής με την απαραίτητη μείωση της γραφειοκρατίας και την ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών πλαισίων, ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και να διευκολυνθεί η καινοτομία. Μία τεχνολογική επανάσταση όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται κανόνες, παρεμβάσεις, κανονισμούς και νομοθεσία, ώστε η μετάβαση να είναι ασφαλής και υπεύθυνη για όλους.
Στην Ευρώπη υπάρχει μία πληθώρα νόμων για την ψηφιακή οικονομία που αποθαρρύνει τους επενδυτές και δεν επιτρέπει στους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες και εργαλεία που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν τις προοπτικές τους. Μια ακόμη πρόκληση σχετίζεται με τις επενδύσεις στις υποδομές και τους ανθρώπους. Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, να οικοδομήσει τις κατάλληλες υποδομές και να επικεντρωθεί στο reskilling των εργαζομένων για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η δύναμη που μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για ένα καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον
Η διαμόρφωση ενός ισχυρού και συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι καίριας σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το AI εξελίσσεται υπεύθυνα. Η Ευρώπη, ηγέτιδα στη ρύθμιση τεχνολογιών, καινοτομεί μέσω νομοθεσιών, όπως το EU AI Act. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής προσέγγισης συχνά αποθαρρύνει επενδυτές και δυσκολεύει τη διάδοση εργαλείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας, χωρίς υποβάθμιση της ασφάλειας, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας του ΑΙ. Ένα πολύ καλό δείγμα χάραξης πολιτικής είναι η έκθεση του Mario Draghi.
Τονίζει την ανάγκη της Ευρώπης να γεφυρώσει το χάσμα καινοτομίας με άλλες μεγάλες οικονομίες, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, στην Ευρώπη δεν λείπουν οι ιδέες ή η φιλοδοξία, αλλά η δυνατότητα να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της καινοτομίας, αυτό της σύνδεσης με την αγορά, προκειμένου να κλείσουμε το χάσμα καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Η ελληνική διάσταση
Για την Ελλάδα, το «παράθυρο ευκαιρίας» με την Τεχνητή Νοημοσύνη βασίζεται τόσο στην οικουμενική χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών όσο και στα εγγενή χαρακτηριστικά της οικονομίας. Εστιάζοντας στην οικουμενική χρησιμότητα και επιστρέφοντας στην έρευνα της Implement Consulting Group, το 62% των επαγγελμάτων (2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας) θα κληθεί να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στα επόμενα χρόνια. Με το 85% της απασχόλησης στη χώρα μας να αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ενσωμάτωση εργαλείων ΑΙ μπορεί να αυτοματοποιήσει καθημερινές λειτουργίες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Το σημαντικό πλεονέκτημα πλέον με Cloud & AI είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πλέον πρόσβαση σε τεχνολογία και εφαρμογές, εργαλεία που παλαιοτέρα ήταν διαθέσιμα μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων ερευνητών αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Το 11% των κορυφαίων ερευνητών στον τομέα του AI στην Ευρώπη είναι Έλληνες. Χρειάζεται στρατηγική αξιοποίησης αυτού του ταλέντου για την παραγωγή εφαρμογών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το «κλειδί» είναι το reskilling των εργαζομένων, των μικρών επιχειρηματιών, των ανθρώπων που στελεχώνουν τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Ως εταιρεία, υλοποιούμε προγράμματα από κοινού με τον ΣΕΒ, τον δημόσιο τομέα, αλλά και τα σχολεία. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας.
Το μέλλον του ΑΙ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογία, αλλά και έναν καταλύτη για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού και βιώσιμου μέλλοντος. Η δημοκρατικοποίηση της χρήσης της, με εργαλεία προσιτά ακόμη και σε μη τεχνικούς χρήστες, καθιστά το ΑΙ έναν πραγματικό επιταχυντή ανάπτυξης. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί σε αυτό το ταξίδι. Επενδύοντας σε συνεργασία, εκπαίδευση και έρευνα, μπορεί να εξασφαλίσει ένα μέλλον που θα προσφέρει ευκαιρίες και ευημερία για όλους. Η Ελλάδα, με τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, μπορεί να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο στην καινοτομία και να διαμορφώσει την επόμενη γενιά τεχνολογικών επιτευγμάτων.
*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members