Πεντάωρη «ανάσα» στη Λωρίδα της Γάζας

Πεντάωρη «ανάσα» στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός παύει προσωρινά τους βομβαρδισμούς ώστε να ανεφοδιαστούν οι Παλαιστίνιοι, καθώς δεν σκοπεύει να σταματήσει τους βομδαρδισμούς.

Ένα προσωρινό «ανθρωπιστικό παράθυρο» αποφάσισε να «ανοίξει» το Ισραήλ στους Παλαιστινίους, ανακοινώνοντας πως σταματά για πέντε ώρες τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα να μπορέσουν να ανεφοδιαστούν…

«Ο στρατός θα προσφέρει ένα ανθρωπιστικό παράθυρο αύριο Πέμπτη 17η Ιουλίου. Από τις 10:00 ως τις 15:00 ο στρατός θα αναστείλει τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και τα πλήγματα. Αυτό το ανθρωπιστικό παράθυρο έχει στόχο να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να ανεφοδιαστεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλα αυτά προειδοποιεί ότι αν «η Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επωφεληθούν αυτού του ανθρωπιστικού παραθύρου, ο στρατός θα απαντήσει αυστηρά».

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός αποφασίστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του ΟΗΕ, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις επιδρομές του μετά το πέρας της προσωρινής εκεχειρίας και ζητεί από τους κατοίκους πολλών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μην επιστρέψουν στα «σπίτια τους μετά τις 15:00».

Μέχρι στιγμής στις εννέα ημέρες εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 220 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου που στόχο έχουν να δοθεί ένα τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα γίνουν διπλωματικές προσπάθειες με «φίλους και παρατάξεις» στην περιοχή: «Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που μπορεί να συνεχίσει κάτω από ένα καθημερινό μπαράζ ρουκετών».

«Οι λαοί των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων δεν θέλουν να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε. «Λυπούμαστε βαθύτατα όλοι για τις βίαιες συγκρούσεις και ιδιαίτερα για το θάνατο και τον τραυματισμό τόσων αθώων ανθρώπων στη Γάζα».

Και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τετάρτη Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις.

Οι ηγέτες, που συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κάλεσαν και τις δύο πλευρές για «αποκλιμάκωση της κατάστασης, τον τερματισμό της βίας, να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του άμαχου πληθυσμού, ιδίως επιτρέποντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτελέσουν παράγοντες για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα