Πέντε από τις πιο επικίνδυνες ομάδες χάκερ στον κόσμο

Πέντε από τις πιο επικίνδυνες ομάδες χάκερ στον κόσμο

Κύρια ιδιότητά τους; Η σφοδρότητά τους.

Η παραβίαση δεδομένων δεν προκύπτει πλέον μόνο από …ασυμβίβαστους νέους που κάποτε έσπερναν την ψηφιακή καταστροφή από τα μοναχικά υπόγειά τους. Πλέον, οι μεγαλύτερες και σκληρότερες ομάδες χάκερ υποστηρίζονται από έθνη-κράτη. Στη γλώσσα της κυβερνοασφάλειας, αποκαλούνται «προωθημένες επίμονες απειλές». Κύρια ιδιότητά τους; Η σφοδρότητά τους.

Ιδού πέντε από τις πιο γνωστές ομάδες χάκερ που συνδέονται με κράτη:

Fancy Bear / Cozy Bear

Οι δύο «Αρκούδες» δεν είναι τίποτε άλλο από διαφορετικούς οργανισμούς μέσα στη ρωσική κατασκοπεία. Βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στην παραβίαση του συστήματος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Η Fancy Bear, που προέκυψε από τη GRU, την υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας της Ρωσίας, ασχολείται περισσότερο με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Η Cozy Bear, η οποία αντιπροσωπεύει την FSB, τη διάδοχο της σοβιετικής KGB, έχει πλήξει δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ.

Ομάδα Lazarus

Η συμμορία αυτή, η οποία αρνείται να …πεθάνει, θεωρείται ευρέως ότι διατηρεί σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Η Lazarus ξεκίνησε τη δράση της χτυπώντας αμερικανικές και νοτιοκορεατικές ιστοσελίδες το 2009. Πέντε χρόνια μετά, προχώρησε σε μαζική παραβίαση δεδομένων της Sony Pictures Entertainment. Το 2016, η Lazarus έκλεψε 81 εκατομμύρια δολάρια βάζοντας στο στόχαστρό της την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές και το χρηματοπιστωτικό δίκτυο SWIFT. Και συνδέεται και με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry που έπληξε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη τον περασμένο Μάιο.

Ομάδα Equation

Αυτή είναι η ονομασία που έδωσε η ρωσική εταιρεία antivirus Kaspersky σε μια ομάδα που θεωρείται ότι συνδέεται με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) – και  συγκεκριμένα τη μονάδα Επιχειρήσεων Στοχευμένης Πρόσβασης. Δεν τους βλέπουν όλοι σαν τα «καλά παιδιά». Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Equation έπληξε με επιτυχία το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Πρόσφατα, όμως, μια γκάμα εργαλείων παραβίασης της συγκεκριμένης ομάδας κλάπηκαν από τους Shadow Brothers, άλλη μια μυστήρια ομάδα χάκερ, και πλέον χρησιμοποιούνται για να σπέρνουν τον πανικό.

Comment Crew

Η Κίνα υποστηρίζει μια πληθώρα ομάδων παραβίασης δεδομένων. Μία από τις πιο θρυλικές, η οποία πιστεύεται ότι είναι μέρος του κινεζικού στρατού, έγινε γνωστή ως Comment Crew με σήμα κατατεθέν της το να αφήνει σχόλια σε ιστοσελίδες. Η ομάδα έχει συνδεθεί με ψηφιακές εισβολές σε μεγάλα ονόματα όπως η Coca-Cola και η Lockheed Martin. Η κινεζική βιομηχανική κατασκοπεία στις ΗΠΑ βρίσκεται, πάντως, σε ύφεση, αφότου οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να χαλαρώσουν λίγο, αμοιβαία, τη δράση τους στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Sandworm

Το Sandworm είναι άλλη μια ομάδα που έχει συνδεθεί με τους Ρώσους. Κυρίως, τα μέλη της έχουν επιτεθεί σε άτομα που συνδέονται με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανική κυβέρνηση, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών. Πέρυσι, η ομάδα έθεσε εκτός λειτουργίας ένα δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία.