Πέντε επιχειρήσεις που στράφηκαν δημιουργικά σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πέντε επιχειρήσεις που στράφηκαν δημιουργικά σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Photo: pixabay.com
Σχεδόν όλες οι εταιρείες χρειάστηκε να κάνουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ιδού μερικές που το έχουν κάνει δημιουργικά και με επιτυχία.

του Geoff Colvin

Η ανανέωση του επιχειρηματικού μοντέλου είναι κάτι που χρειάζεται κάθε εταιρεία από καιρό σε καιρό, αλλά η αλλαγή του μοντέλου σχεδόν αμέσως και ριζικά είναι κάτι άλλο. Σχεδόν όλες οι εταιρείες χρειάστηκε να κάνουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ιδού μερικές που το έχουν κάνει δημιουργικά και με επιτυχία.

Mandarin Oriental Hotel Group

Η ευρύτερη ιδέα ήταν ότι ο όμιλος βρήκε νέους τρόπους για να πουλήσει την πολυτελή εμπειρία του ξενοδοχείου. Αυτή ήταν η καινοτομία του επιχειρηματικού μοντέλου. Σε ορισμένες πόλεις οι πελάτες μπορούν απλώς να καλέσουν την υπηρεσία δωματίου η οποία φέρνει το φαγητό στο σπίτι τους. Ή «καλούδια» από ζαχαροπλαστεία, προμήθειες από το σπα ή άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

JD.com

Κατά τη διάρκεια του lockdown στην Κίνα, η τεράστια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com προσέλκυσε DJ και ερμηνευτές για να προβάλλουν τρισδιάστατες ζωντανές εκπομπές στο διαδίκτυο – και με ένα κλικ, οι θεατές μπορούσαν να παραγγείλουν κονιάκ Rémy Martin, Pernod Ricard ή μπύρες Budweiser ή Carlsberg και να τα λάβουν στην πόρτα του σπιτιού τους.

Record-a-Hit Entertainment

Η εταιρεία προσέφερε εικονικές εμπειρίες, μεταξύ των οποίων και μια εικονική αίθουσα διαφυγής. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον – οι άνθρωποι ανταγωνίζονταν σε ομάδες. Και επειδή χιλιάδες νέοι φοιτητές δεν μπορούσαν να εξερευνήσουν προσωπικά την πανεπιστημιούπολη τους, προσέθεσε ένα ψηφιακό παιχνίδι στο οποίο οι ομάδες εξερευνούσαν και ανταγωνίζονταν για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να λύσουν πάζλ.

David Dodge

Όλοι οι έμποροι αυτοκινήτων ήξεραν ότι θα έπρεπε να προσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στην πανδημία. Η διαφορά είναι ότι ο ιδιοκτήτης David Kelleher και το προσωπικό πωλήσεών του τα έδωσαν όλα. Δημιούργησε ένα κέντρο ανάπτυξης επιχειρήσεων για να ενοποιήσει τους διαδικτυακούς δυνητικούς πελάτες. Οι πωλητές χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα και email, έστελναν κείμενα, έκαναν χρήση βιντεοκλήσεων μέσω Zoom και χρησιμοποιούσαν το FaceTime για να συνοδεύσουν τους πελάτες σε δοκιμαστικές βόλτες. Ορισμένοι πελάτες τα έκαναν όλα διαδικτυακά, οπότε ο David Dodge απλά τους παρέδιδε το όχημα στο σπίτι τους.

Chipotle Mexican Grill

Η Chipotle ήξερε πώς θα έπρεπε να αλλάξει στην εποχή της πανδημίας. Οι παραγγελίες για παραλαβή από το κατάστημα θα ήταν η σωτηρία της, οπότε η εταιρεία προσέθεσε «ψηφιακές κουζίνες», οι οποίες χειρίζονταν ηλεκτρονικές παραγγελίες παραλαβής, σε όσα εστιατόρια δεν τις είχαν ήδη. Οι ψηφιακές παραγγελίες παραλαβής αυξήθηκαν τόσο γρήγορα που η Chipotle ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα προσλάβει 8.000 νέους υπαλλήλους και στη συνέχεια είπε τον Ιούλιο ότι θα προσλάβει 10.000 ακόμη.