Πέντε λόγοι για τους οποίους τα ETF του Ethereum έχουν απογοητεύσει

Πέντε λόγοι για τους οποίους τα ETF του Ethereum έχουν απογοητεύσει
Photo: pixabay.com
Τα ETH ETF δεν έχουν την ίδια έλξη με τα BTC ETF…

Για πολλούς επενδυτές, η απόδοση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων του Ether (ETF) ήταν απογοητευτική.

Ενώ τα spot bitcoin (BTC) ETFs είχαν εισροές σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών, τα Ether ETF, τα οποία ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται τον Ιούλιο, απέτυχαν να έλξουν… ενδιαφέρον.

Ακόμη χειρότερα, το ETHE της Grayscale, το οποίο υπήρχε ως Ether Trust πριν από τη μετατροπή του σε ETF, έχει υποστεί τεράστιες ρευστοποιήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι τα Ether ETF έχουν, μέχρι στιγμής, 556 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εκροές από τότε που κυκλοφόρησαν. Γιατί, όμως, τα Ether ETF δεν αποδίδουν; Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι.

Εισροές 

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Ether ETF πρέπει να ανταγωνιστούν τα bitcoin ETF, που είναι αναμφισβήτητα τα πιο επιτυχημένα ETF όλων των εποχών. Για παράδειγμα, τα ETF που εκδόθηκαν από τις BlackRock and Fidelity, IBIT και FBTC, συγκέντρωσαν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα τις πρώτες 30 ημέρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε το fund Climate Conscious της BlackRock, το οποίο είχε συγκεντρώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον πρώτο μήνα.

Ενώ τα Ether ETF απέτυχαν να αναπαράγουν αυτού του είδους τα καταστροφικά αποτελέσματα, τρία από τα αμοιβαία κεφάλαια εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων 25 ETF με τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ETF Store Nate Geraci.

Το ETHE της BlackRock, το FBTC της Fidelity και το ETHW της Bitwise έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, 367 εκατομμύρια δολάρια και 239 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία αντίστοιχα – καθόλου άσχημα για κεφάλαια δυόμισι μηνών.

Staking

Μία από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ bitcoin και ether είναι ότι οι επενδυτές μπορούν να κάνουν staking τα ether τους – ουσιαστικά κλειδώνοντάς τα στο blockchain του Ethereum για να κερδίσουν μια απόδοση που καταβάλλεται σε ether.

Ωστόσο, στην τρέχουσα μορφή τους, τα Ether ETF δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε staking. Επομένως, η κατοχή ether μέσω ενός ETF σημαίνει ότι χάνετε αυτήν την απόδοση (επί του παρόντος περίπου 3,5%) – και καταβάλλετε μια προμήθεια διαχείρισης στους εκδότες που μπορεί να κυμαίνεται από 0,15% έως 2,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάρκετινγκ 

Ένα άλλο εμπόδιο για τα Ether ETF είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους επενδυτές να κατανοήσουν τη βασική περίπτωση χρήσης του Ethereum, επειδή επιδιώκει να ηγηθεί σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς της κρυπτογράφησης.

Το Bitcoin δημιουργήθηκε με περιορισμένο όριο προσφοράς: Δεν θα υπάρξουν ποτέ περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoins. Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές βλέπουν το bitcoin ως «ψηφιακό χρυσό» και ως πιθανό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Η εξήγηση γιατί μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα έξυπνων συμβάσεων ανοιχτού κώδικα έχει σημασία – και το πιο σημαντικό, γιατί ο αιθέρας αποκτά αξία – είναι ένα άλλο καθήκον συνολικά. «Μια από τις προκλήσεις για τα Ether ETF για τη διείσδυση στον κόσμο του Boomer 60/40 είναι η απόσταξη του σκοπού/της αξίας του σε ένα εύκολα κατανοητό soundbite», έγραψε τον Μάιο ο αναλυτής του ETF του Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas.

Κακή απόδοση 

Tο ίδιο το ETH δεν έχει αποδώσει τόσο καλά σε σύγκριση με το BTC φέτος. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει αυξηθεί μόνο κατά 4% από την 1η Ιανουαρίου, ενώ το BTC έχει αυξηθεί κατά 42% και συνεχίζει να κινείται γύρω από τα υψηλά όλων των εποχών του 2021.

Μη ελκυστική αποτίμηση

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα οι παραδοσιακοί επενδυτές απλώς να μην βρίσκουν ελκυστική την αποτίμηση του Ether σε αυτά τα επίπεδα.

Με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ether έχει ήδη υψηλότερη αποτίμηση από οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο, εκτός από την JPMorgan Chase και την Bank of America, που ανέρχονται σε 608 δισεκατομμύρια δολάρια και 311 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: