Πέντε λόγοι να επισκεφτείς τη Λήμνο

Πέντε λόγοι να επισκεφτείς τη Λήμνο
Ένας value for money προορισμός που τώρα μπαίνει στο ραντάρ των τουριστών.

Κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει να «οργώνουν» τα ελληνικά νησιά και να κάνουν τις διακοπές τους καθώς και ο καιρός βοηθά και οι τιμές είναι ακόμη σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι εκδρομείς αναζητούν μέρη που να μην κατακλύζονται από τουρίστες, τοποθεσίες που να είναι εύκολα προσβάσιμες και ποιοτικό φαγητό βασισμένο σε ντόπια προϊόντα. Και αναρωτιέται κανείς υπάρχουν τέτοια νησιά, όταν ο υπερτουρισμός έχει χτυπήσει την πόρτα και της ελληνικής αγοράς;

Η απάντηση είναι ναι! Εξακολουθούν να υπάρχουν προορισμοί που προσφέρουν γαλήνη, είναι value for money και δεν απαιτούν διαρκή οργάνωση για το κάθε τι. Εξάλλου για τι διακοπές θα μιλούσαμε αν πρέπει καθημερινά να γίνονται logistics για τη μεταφορά, για την εξεύρεση ξαπλώστρας και το κλείσιμο συγκεκριμένου slot σε εστιατόρια;

Πρόσφατα επισκέφτηκα το νησί της Λήμνου με αφορμή  το συνέδριο «Λήμνος και πολιτιστικός τουρισμός: Μια ειδική ματιά στις προοπτικές ανάπτυξης της εναλλακτικής κατηγορίας τουρισμού για τη Λήμνο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «The Lemnos Friends of Anzac» και την Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα από το πόσο «παρθένο» τουριστικά είναι το 9ο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Κινούμενη στη λογική του πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε παραθέτω 5 λόγους για τους οποίους αξίζει να το βάλετε στη λίστα σας:

Slow living

Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας, θέλετε να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και να αποτοξινωθείτε για λίγο διάστημα από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, τότε εδώ βρήκατε τη «Γη της Επαγγελίας». Ο τουρίστας έχει την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει αργά, μάλιστα υπάρχουν στιγμές – ειδικά τις μεσημεριανές ώρες – που νομίζει ότι το νησί δεν κατοικείται, καθώς οι ντόπιοι τηρούν απαρέγκλιτα την μεσημεριανή ανάπαυλα, ιδίως στα χωριά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαστριμαργικές απολαύσεις

Αν είσαι foodie, η Λήμνος είναι για εσένα! Θα φας πεντανόστιμο φαγητό σε πολύ οικονομικές τιμές και φυσικά πρωταγωνιστής θα είναι τα ντόπια προϊόντα. Ο αφκός (φάβα Λήμνου), τα τυριά Καλαθάκι και Μελίχωρο Λήμνου, αλλά και η μεγάλη ποικιλία ντόπιων κρασιών βρίσκονται σε κάθε σημείο εστίασης, είτε πρόκειται για παραδοσιακή ταβέρνα, είτε για gourmet εστιατόριο!

Ιδιωτικότητα

Σε αντίθεση με τα κοσμοπολίτικα νησιά βλ. Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Κέα, Πάρος, Αντίπαρος και πλέον Τήνος, όπου σε κάθε στενό ή παραλία θα πετύχεις και κάποιον γνωστό, αν για κάτι μπορεί να υπερηφανεύεται η Λήμνος είναι η ιδιωτικότητα που σου προσφέρει. Με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (310 χιλιόμετρα), ο τουρίστας μπορεί να απολαύσει σε οργανωμένες και μη παραλίες τη θάλασσα χωρίς περισπασμούς!

Αντίο πανάκριβες ξαπλώστρες!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται κυριολεκτικά πόλεμος για μια θέση στη σκιά! Φανταστείτε να έχετε διανύσει μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων για να φτάσετε σε μια ονειρική παραλία, να κάνετε κατάβαση κουβαλώντας τις τσάντες θαλάσσης σαν κασκαντέρ και με το που πατάτε το πόδι σας στην αμμουδιά να είναι όλες οι ξαπλώστρες κατειλημμένες. Στην περίπτωση δε που σταθείτε τυχεροί να χρειαστεί να πληρώσετε για το σετ 50 ευρώ και να έχετε και περιορισμένο χρόνο παραμονής! Ε όχι! Αυτό δεν είναι διακοπές! Στη Λήμνο, σχεδόν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχει χρέωση για την χρήση ξαπλώστρας, ή αν υπάρχει θα είναι 20 ευρώ το σετ η ελάχιστη κατανάλωση. Επί της ουσίας ο λουόμενος πληρώνει 10 ευρώ για τον καφέ του και όποιο άλλο σνακ επιθυμεί να φάει και δεν επιβαρύνεται με έξτρα κόστος για την ξαπλώστρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοναδικά τοπία και πολιτισμός!

Στην ταινία μια «Ελληνίδα στο χαρέμι» όπου η Ρένα Βλαχοπούλου είπε την επική ατάκα «Τράβα μαλλί … ανεβαίνουμε»,  η σκηνή που οι πρωταγωνιστές πέφτουν με το αεροπλάνο και περιπλανώνται στην έρημο, δεν γυρίστηκε σε κάποια έρημο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, τη λεγόμενη «Σαχάρα» της Λήμνου,  Είναι μια ατελείωτη επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, όπως ακριβώς και στη Σαχάρα, ανάλογα με το πώς τους… συνθέτει ο βοριάς.

Την ίδια ώρα, τα κρυστάλλινα ανοιχτόχρωμα νερά που συναντάει κανείς σε κάθε παραλία του νησιού δίνουν την αίσθηση ενός εξωτικού προορισμού.

Τέλος, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων: η Πολιόχνη στην ανατολική ακτή της Λήμνου, η Προϊστορική Μύρινα, το Καβείριο, η Ηφαιστία στα ΒΑ του νησιού,  το ιερό της Αρτέμιδος στη Μύρινα, η σπηλιά του Φιλοκτήτη και η νησίδα του Κουκονησίου κοντά στον Μούδρο, η Λίμνος διαθέτει 14 μουσεία τα οποία είναι σχεδιασμένα με τρόπο που ο επισκέπτης να μπορεί να τα δει σε σύντομο χρονικό διάστημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: