Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις τελευταίες κατηγορίες εναντίον του Facebook
- 17/11/2018, 14:00
- SHARE
Δημοσίευμα των New York Times φέρνει κι άλλους μπελάδες στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Κι άλλα μπλεξίματα για το Facebook, ξανά…
Σε δημοσίευμά τους οι The New York Times ανέφεραν ότι το γνωστό κοινωνικό δίκτυο ενεπλάκη σε σειρά ενεργειών για να υποσκάψει τους επικριτές του, συνεργαζόμενο με μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να βάλει στο στόχαστρο τους αντιπάλους του.
Το δημοσίευμα βασίζεται σε συνεντεύξεις με πάνω από 50 άτομα.
Δεν προκαλεί έκπληξη, βεβαίως, το γεγονός ότι το Facebook έσπευσε να αντιδράσει στο δημοσίευμα, λέγοντας ότι αυτό περιλαμβάνει «μια σειρά ανακριβειών».
Η ρωσική εμπλοκή με το Facebook
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι Times, το Facebook γνώριζε για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήδη από την άνοιξη του ίδιου έτους – πολύ πριν η εταιρεία παραδεχθεί δημοσίως τα όποια προβλήματα με τη Ρωσία. Οι Times έγραψαν ότι το Facebook δημοσίευσε μια συντομευμένη ανάρτηση ιστολογίου το 2017 που δεν περιείχε όλες τις πληροφορίες που η εταιρεία διέθετε σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.
Το Facebook απάντησε ότι η ιδέα ότι το ίδιο γνώριζε για τη ρωσική δραστηριότητα την άνοιξη του 2016 «δεν είναι αληθής» και προσέθεσε ότι ο λόγος που δεν ανέφερε τη Ρωσία στην ανάρτηση ιστολογίου του είναι επειδή ένιωσε ότι αυτό έπρεπε να το κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Facebook βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ύστερα από τη ρωσική έκθεση, γεγονός που ώθησε το κοινωνικό δίκτυο να απευθυνθεί στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Definers. Παράλληλα, το Facebook αποφάσισε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο Κατά της Υποστήριξης της Διακίνησης Ανθρώπων με Σκοπό τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση, το οποίο καθιστούσε τις διαδικτυακές εταιρείες υπεύθυνες για διαφημίσεις σχετιζόμενες με τη διακίνηση ανθρώπων που θα μπορούσαν να δημοσιευτούν στις ιστοσελίδες τους. Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο, αλλά το Facebook ήλπιζε ότι με τη θετική στάση του θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το Facebook δήλωσε ότι η επικεφαλής λειτουργιών του, Sheryl Sandberg, υποστήριξε το νομοσχέδιο και γι’ αυτό η εταιρεία αποφάσισε να εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή της, δεχόμενη «έντονες επικρίσεις» γι’ αυτό.
Apple
Δεν υπάρχει και καμιά μεγάλη αγάπη μεταξύ Facebook και Apple, σύμφωνα με τους Times. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Facebook χρησιμοποίησε τη Definers για τη διασπορά άρθρων με αρνητικό περιεχόμενο εναντίον της Apple και του CEO της, Tim Cook, ως προς ζητήματα ιδιωτικότητας. Επίσης, ο Zuckerberg αντέδρασε στις αιτιάσεις του Cook εναντίον του Facebook απαιτώντας από τα κορυφαία στελέχη του Facebook να αντικαταστήσουν τα iPhone τους με συσκευές Android.
Σε ανάρτηση ιστολογίου, το Facebook είπε ότι ο ίδιος ο Zuckerberg έχει διαφωνήσει δημοσίως με τον Cook και ότι η εταιρεία ενθαρρύνει εδώ και καιρό τους εργαζομένους της να χρησιμοποιούν Android επειδή είναι «το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο».
George Soros
Στο δημοσίευμα, οι πηγές των Times είπαν ότι το Facebook ζήτησε από τη Definers να επιτεθεί στον δισεκατομμυριούχο George Soros ερευνώντας τις οικονομικές συμφωνίες του και την πιθανή σύνδεσή του με μια οργάνωση με την επωνυμία Freedom from Facebook που εναντιώνεται στο Facebook.
Το Open Society Foundation του Soros δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στη Sandberg ύστερα από τη δημοσίευση του άρθρου στους Times, στην οποία αναφέρεται ότι οι ενέργειες του Facebook «απειλούν τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η δημοκρατία μας».
Το Facebook είπε ότι οι Definers ζήτησαν πράγματι από δημοσιογράφους να εξετάσουν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης Freedom from Facebook, αλλά αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε αντισημιτικές επιθέσεις ή ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις.
Donald Trump
Όταν τον Δεκέμβριο του 2015 ο Donald Trump χρησιμοποίησε το Facebook για να απαιτήσει «τον συνολικό και απόλυτο τερματισμό» της εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ, ο Zuckerberg ήταν «συγκλονισμένος» σύμφωνα με τους Times. Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ρώτησε τους συνεργάτες του κατά πόσο ο Trump είχε παραβιάσει τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας, ελπίζοντας να αφαιρέσει τον Trump από το κοινωνικό δίκτυο. Αυτοί του απάντησαν ότι ο Trump δεν είχε παραβιάσει κάποιον όρο και έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρέμεινε στο δίκτυο.
Στην ανάρτηση ιστολογίου του, το Facebook ανέφερε ότι είδε πράγματι τα σχόλια, τα αποκάλεσε «αποκρουστικά», αλλά παραδέχτηκε ότι δεν παραβίαζαν κάποιο Πρότυπο της Κοινότητας.