Πέντε συμβουλές καριέρας που δεν πρέπει να ακολουθήσετε ποτέ | Fortunegreece.com

Πέντε συμβουλές καριέρας που δεν πρέπει να ακολουθήσετε ποτέ

Πέντε συμβουλές καριέρας που δεν πρέπει να ακολουθήσετε ποτέ

Με τόσες πολλές συμβουλές καριέρας τριγύρω στο διαδίκτυο, είναι φυσιολογικό κάποιες απ’ αυτές να μην έχουν και τόσο μεγάλη χρησιμότητα.

της Κέλσεϊ Μάνινγκ

Καλό είναι, γενικά, να μην εμπιστεύεστε τον κάθε αυτοαποκαλούμενο «ειδικό», αλλά να ακολουθείτε τις συμβουλές ανθρώπων που έχουν ήδη φτάσει στην κορυφή και ξέρουν το δρόμο προς αυτήν.

Ποιες στρατηγικές δούλεψαν γι’ αυτούς και ποιες όχι; Ποιες ήταν οι οδηγίες εκείνες τις οποίες αγνόησαν εντελώς; Ιδού πέντε συμβουλές που καλό θα ήταν να μην εμπιστευτείτε ποτέ.

1. «Να έχετε πάντα ένα πενταετές πλάνο»
Δεν το έχετε ακούσει ακόμα; Τα πενταετή πλάνα είναι πλέον ντεμοντέ. Οι καλύτερες ευκαιρίες συχνά είναι εκείνες που δεν βλέπετε να έρχονται. Είναι θαυμάσιο και αναγκαίο να έχετε χειροπιαστούς στόχους, αλλά είναι αδύνατον να σχεδιάσετε τα πέντε επόμενα χρόνια της ζωής σας. Αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από το να εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες, καθώς αυτές θα περνούν πλάι σας.

2. «Μην αλλάζετε δουλειές»
Χειρότερο απ’ το να αλλάζετε δουλειές είναι το να είστε το πιστό άλογο κούρσας που δεν αποχωρεί ποτέ και ποτέ δεν παίρνει τα χρήματα που αξίζει. Στη νέα οικονομία του σήμερα, η αλλαγή δουλειάς είναι ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι μένουν στην ίδια εταιρεία για πάνω από δύο χρόνια κερδίζουν 50% λιγότερα σε βάθος χρόνου απ’ όσους αλλάζουν δουλειά. Βεβαίως και είναι καλό να σέβεστε τον εργοδότη σας, αλλά μην μείνετε σε μια θέση μόνο και μόνο από φόβο ότι θα σας χαρακτηρίσουν αρνητικά, σαν κάποιον που αλλάζει συχνά δουλειές.

3. «Ακολουθήστε τα χρήματα»
Αυτή είναι μια εξίσου κακή συμβουλή. Το να ακολουθήσετε τα χρήματα, χωρίς να λάβετε υπόψη σας τις επιθυμίες και το συμφέρον σας, σημαίνει ότι θα απορροφηθείτε από κάτι το οποίο θα μισείτε. Απ’ την άλλη, είναι αρκετά αθώο να πιστέψετε ότι απλώς κάνοντας ό,τι αγαπάτε θα φέρει την οικονομική επιτυχία ως εκ θαύματος. Σκεφθείτε ποιο είναι το σημείο συνάντησης των επιθυμιών σας με την επιτυχία, και στραφείτε προς τα εκεί.

4. «Μην διεκδικείτε. Αφήστε τη δουλειά σας να μιλήσει από μόνη της»
Αυτή τη συμβουλή μπορεί να την ακούσετε από τον παππού σας που ίσως είχε κάποιο μαγαζάκι πριν από 40 χρόνια. Ακόμα κι αν ακούγετε καλή, δεν είναι. Ζητήστε αυτό που θέλετε και διεκδικείστε ό,τι σας αξίζει. Δεν θα πάρετε την προαγωγή από μόνος σας, ακόμα κι αν έχετε πίσω σας πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς. Ζητήστε την.

5. «Μην χάνετε το χρόνο σας να κάνετε αιτήσεις σε δουλειές τις οποίες ξέρετε εκ των προτέρων ότι δεν θα πάρετε»
Απλά και μόνο επειδή πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη δουλειά είναι εκτός της εμβέλειάς σας ή ότι δεν είστε ιδανικός υποψήφιος, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε αίτηση. Προφανώς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυνηγήσετε μια θέση φωτογράφου σε γάμους, ενώ θέλετε να γίνετε φαρμακοποιός – εκτός κι αν έχετε ένα κρυφό πάθος για τη φωτογραφία. Όμως, κάθε δουλειά για την οποία υποβάλετε αίτηση είναι μια ευκαιρία να «σφίξετε» το βιογραφικό σας, να εξασκήσετε την ικανότητα επιβίωσής σας σε μια συνέντευξη, και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

font