Πέντε σιωπηρές ερωτήσεις που πρέπει να «απαντήσετε» για να προσληφθείτε
- 15/08/2013, 19:53
- SHARE
Τι είναι αυτό που ρωτάνε τον εαυτό τους εκείνοι που θα σας προσλάβουν;
Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε διαβάσει όλες τις συμβουλές που κυκλοφορούν σχετικά με τις συνηθέστερες ερωτήσεις που τίθενται σε μία συνέντευξη για δουλειά. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν ακούσει τις ίδιες αυτές απαντήσεις από άλλους υποψήφιους ένα εκατομμύριο φορές στο παρελθόν. Και είναι σε θέση να εντοπίσουν μία προκατασκευασμένη απάντηση προτού καν τελειώσετε την πρώτη σας πρόταση.
Φυσικά, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις του στυλ: «Μιλήστε μου για τον εαυτό σας» ή «Ποιες είναι οι βασικές σας αδυναμίες;» κ.ο.κ. Όμως, για να πετύχετε πρέπει να πάτε πέρα από τις ρητές ερωτήσεις και να δείτε τη συνέντευξη σαν μία ευκαιρία για να απαντήσετε με πληρότητα στις άρρητες ανησυχίες του συνεντευξιαστή.
Διαβάστε ακόμη: Feedback μετά από μια συνέντευξη
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πέντε ερωτήσεις που οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέτουν στους εαυτούς τους αλλά δεν σας γνωστοποιούν ποτέ. Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσετε στις ρητές ερωτήσεις θα καθορίσει και το πόσο καλά θα απαντήσετε στις εξής πέντε, άρρητες ερωτήσεις:
Πόσο καλά επικοινωνεί ο υποψήφιος;
Ο συνομιλητής σας θα λάβει αναμφισβήτητα υπόψη του το επίπεδο του λεξιλογίου και της γραμματικής που χρησιμοποιείτε, καθώς και τη σαφήνεια της σκέψης καθώς δομείτε το λόγο σας. Σημαντικός είναι, όμως και ο βαθμός της λεπτομέρειας που χρησιμοποιείτε στις απαντήσεις σας. Καλό είναι να αποφεύγετε τόσο την παροχή υπερβολικά πολλών πληροφοριών, όσο και την αποσιώπηση σημαντικών λεπτομερειών. Γι’ αυτό, είναι χρήσιμο να ρωτάτε εσείς ο ίδιος τον συνομιλητή σας αν θα επιθυμούσε να μάθει περισσότερα για μία πτυχή της καριέρας σας.
Νοιώθει άνετα ο υποψήφιος με τον εαυτό του;
Υπάρχει μία πληθώρα στοιχείων που βοηθούν τον υπεύθυνο προσλήψεων να αποτιμήσει το επίπεδο συναισθηματικής ασφάλειας, ειλικρίνειας και ωριμότητας του υποψηφίου. Η δύναμη της αρχικής χειραψίας, η οπτική επαφή καθ’ όλη τη συνέντευξη και ο τρόπος με τον οποίο κάθεστε επηρεάζουν το πώς θα σας δει ο άλλος. Σημαντικός είναι επίσης και ο τρόπος ομιλίας σας, η ένταση της φωνής και η ταχύτητα με την οποία μιλάτε, καθώς λένε πολλά για τη συναισθηματική σας κατάσταση και την αυτοπεποίθησή σας.
Διαβάστε ακόμη: Οι ατάκες που πρέπει να αποφύγετε σε μία συνέντευξη
Είναι ο υποψήφιος αρκετά κινητοποιημένος πνευματικά και συναισθηματικά;
Είναι εμφανές ότι ενδιαφέρεστε για τη θέση καταρχήν εξαιτίας του μισθού που προσφέρει. Όμως, ο εργοδότης σας θα θέλει να προσλάβει κάποιον που θέλει το πόστο όχι μόνο για τα λεφτά, αλλά και για άλλους λόγους. Είστε διατεθειμένος να αφιερωθείτε διανοητικά για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις; Νοιάζεστε αρκετά για το ρόλο σας; Έχετε τα κατάλληλα εσωτερικά κίνητρα ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας; Ή θα είστε με το ρολόι στο χέρι για να φύγετε μόλις λήξει το ωράριό σας; Με άλλα λόγια, δείξτε στον συνομιλητή σας ότι η θέση σας ενδιαφέρει πραγματικά ως το επόμενο βήμα στην καριέρα σας.
Έχει ο υποψήφιος ενδιαφέρουσες ερωτήσεις;
Όταν σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε τις δικές σας ερωτήσεις, εκμεταλλευθείτε την. Το είδος των ερωτήσεων που θα θέσετε λέει πολλά για τη δική σας διανοητική περιέργεια, την κατανόηση του ρόλου σας, και τη βούλησή σας να συμβάλλετε στην επιθυμία της εταιρείας. Με άλλα λόγια, το τι θα ρωτήσετε αντανακλά το ποιος είστε και το είδος του εργαζόμενου που θα είστε αν προσληφθείτε.
Ενδιαφέρεται ο υποψήφιος για την εταιρεία;
Ουσιαστικά, η ανάγκη πρόσληψης κάποιου προκύπτει επειδή στην εταιρεία υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με το υπάρχον εργατικό δυναμικό. Ο ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που θα φανεί ότι θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που γεννούν το όποιο πρόβλημα. Αναζητήστε τι δεν γίνεται, τι δεν γίνεται σωστά, ή τι δεν γίνεται αρκετά γρήγορα μες στην εταιρεία. Και μόλις αντιληφθείτε τι συμβαίνει, θα είστε σε θέση να μεταφέρετε το δικό σας άρρητο αλλά σαφές μήνυμα: «Νοιάζομαι για την κατάσταση, μπορώ να βοηθήσω, και ιδού η προστιθέμενη αξία που μπορώ να σας προσφέρω».