Οι πέντε τύποι του προϊσταμένου-εφιάλτη
- 16/02/2014, 09:30
- SHARE
Εργασιομανής; Δεσποτικός; Micromanager; Με ποιον είστε αναγκασμένοι να συνυπάρχετε;
Ένας στους πέντε εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνες, βλέπει την καριέρα του να καταστρέφεται εξ αιτίας της συμπεριφοράς του προϊσταμένου του. Ακόμα χειρότερα, η διαφορά στην απόδοση όταν λειτουργείς υπό τις εντολές ενός ικανού μάνατζερ και ενός ανεπαρκούς μπορεί να φτάσει και το 20%. Μάλιστα, η αρνητική αυτή επίδραση μπορεί να μας επηρεάζει για χρόνια, ακόμα και μετά την αλλαγή περιβάλλοντος ή συνεργατών.
Ποιοι είναι, όμως, οι βασικοί τύποι των χειρότερων «αφεντικών»; Επαγγελματίες του HR και της διοίκησης επιχειρήσεων τους ξεχωρίζουν ως εξής:
Ο πολιτικάντης
Οι μάστορες του λόγου και της πειθούς είναι ικανοί να παρασύρουν στους δικούς τους, σκοτεινούς σκοπούς ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους και ηθικούς συνεργάτες. Μάλιστα, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, ο συμπαθητικός ρήτορας δεν θα καταστεί ποτέ υπεύθυνος και την ευθύνη θα πάρουν άλλοι, λιγότερο δημοσιοσχετίστες.
Διαβάστε ακόμη: Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!
Ο τραμπούκος
Ο νταής του σχολείου μεγάλωσε και έγινε διευθυντής τμήματος. Δεν σου κλέβει το χαρτζιλίκι, αλλά τα εύσημα για τη δουλειά σου και δεν σου δίνει χαστούκια αλλά σου φωνάζει και σε προσβάλλει σε κάθε ευκαιρία. Και, επιπλέον, έχει τελειοποιήσει την τεχνική του bullying ώστε να ξέρει πότε να μην το παρατραβάει.
Οι ομάδες που διοικούνται από «νταήδες» δεν μπορούν να διακρίνουν το κίνητρο της εργασίας τους· μόνη τους έννοια είναι να ευχαριστούν το αφεντικό. Μακροπρόθεσμα, χάνουν την ικανότητα της πρωτοβουλίας και η καριέρα τους λιμνάζει υπό τις διαταγές του ίδιου προσώπου.
Ο micromanager
Συνήθως είναι ο υπάλληλος που έκανε τόσο καλά τη δουλειά του που προήχθη σε προϊστάμενο. Όμως από τη νέα του θέση νομίζει πως έχει ακόμα τα παλιά του καθήκοντα και θεωρεί υποχρέωσή του να ελέγχει, να βλέπει, να αξιολογεί, να διορθώνει και να ξέρει τα πάντα από όσα έκανε πριν. Έτσι, μετατρέπονται σε αιτία «μποτιλιαρίσματος» όλων των διαδικασιών που τους αφορούν.
Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι να αντιμετωπίσετε το micromanagement
Ο εργασιομανής
Προϊστάμενος που δεν έχει ακούσει ποτέ για ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, το πιθανότερο είναι να σας κάνει δύσκολες και τις δύο. Σύμφωνα με έρευνες, το 39% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα εξ αιτίας αυθαίρετων προθεσμιών και εντολών από τον προϊστάμενο. Είναι ο ίδιος που θα σας στείλει email στις 10 το βράδυ και θα απαιτεί απάντηση. Συνήθως είναι αυτός που δεν έχει ούτε οικογένεια ούτε σύντροφο και δεν βλέπει το λόγο να γυρίσει σπίτι και άρα δεν πρέπει να επιστρέψετε και εσείς.
Ο φιλαράκος
Στην αρχή νομίζεις πως απλώς ενδιαφέρεται για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συνεργατών του, όμως όταν αρχίζει να μην σέβεται τα όρια, τότε αρχίζουν τα προβλήματα.
Σε παίρνει να πάτε για ποτό μετά τη δουλειά χωρίς να μπορείς να αρνηθείς, σε ρωτά για τα προσωπικά σου, σε ακραίες περιπτώσεις θέλει να ξέρει τα πάντα για σένα και σου μιλά για όλα όσα του συμβαίνουν. Προτού το καταλάβεις γίνεσαι ο προσωπικός του συναισθηματικός σύμβουλος καριέρας, αγοράς αυτοκινήτου, laptop, κινητού, τόπου διακοπών, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και δεν μπορείς να αρνηθείς, αφού φοβάσαι πως αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καριέρα σου.