Πέντε τρόποι για να αποφύγετε τη «μάχη των φύλων» στο γραφείο
- 23/06/2014, 09:05
- SHARE
Χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της ισότητας στον επαγγελματικό χώρο.
της Αν Φίσερ
Στις μέρες μας οι εταιρείες απαιτούν από τα διευθυντικά στελέχη να αποκτήσουν επίσημη εκπαίδευση για την πάταξη προφανών ανισοτήτων, όπως τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά δεν έχουν κάνει πολλά για το πώς θα διορθωθούν λεπτότερες, πιο καθημερινές μορφές σεξισμού. Τί μπορεί να γίνει για το ζήτημα αυτό;
«Ακούω συχνά από άνδρες στελέχη το ίδιο ερώτημα», λέει η Ρέιτσελ Τόμας, συν-ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Lean In, το οποίο συνεργάστηκε με το Σώμα Γυναικών Προσκόπων σε μια εκστρατεία «Καταπολέμησης τους Αυταρχισμού». «Κυρίως επειδή θέλουν να είναι καλύτεροι ηγέτες, και οι αμέτρητες έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι ομάδες με περισσότερη ποικιλομορφία αποδίδουν καλύτερα. Αλλά πολλοί από αυτούς επίσης έχουν έξυπνες κόρες, και προβληματίζονται για το μέλλον».
Επιπλέον, μερικά από τα άτομα που μιλούν με την Τόμας γι ‘αυτό, παραδέχονται ότι υποθάλπουν ένα «απομεινάρι» σεξιστικών προκαταλήψεων και οι ίδιοι – και αυτό είναι πραγματικά καλό. «Όλοι μας πέφτουμε σε αυτή την παγίδα, σε κάποια χρονική στιγμή ή σε κάποιο βαθμό, επειδή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα που είναι αναπόφευκτο, ακόμη και για τις ίδιες τις γυναίκες», λέει η Τόμας. «Το σημαντικό είναι να το αναγνωρίζουμε». Επισημαίνει μία έρευνα που δείχνει ότι, σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται αυτόματος σεξισμός, «το να υπενθυμίζει κανείς στον εαυτό του, «πρέπει να είμαι δίκαιος», μειώνει τη μεροληπτική συμπεριφορά κατά το ήμισυ. Η συνειδητοποίηση οδηγεί στη δικαιοσύνη».
Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα ενθαρρύνετε την ομάδα σας να δώσει στις γυναίκες συναδέλφους ίσες ευκαιρίες; «Υπάρχουν μικρά, πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε», λέει η Τόμας. Εδώ είναι μερικά από αυτά:
Ζητήστε σαφήνεια
Όταν ακούτε ένα θηλυκό μέλος της ομάδας που περιγράφεται ως «πολύ φιλόδοξη» ή «επιθετική» ή όταν οι συνάδελφοί της απορρίπτουν τις ιδέες της, χωρίς να τις ακούσουν – «πιέστε τα άτομα αυτά να σας αναφέρουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί τη θεωρούν ‘επιθετική’, ή γιατί η ιδέα της δεν αξίζει να ακουστεί», λέει η Τόμας. «Στη συνέχεια, ρωτήστε, ‘Θα είχαν ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο αν ήταν άντρας αυτός για τον οποίο μιλούσαν; Συνήθως, η ειλικρινής απάντηση είναι ‘όχι’». Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να επισημάνετε με ηρεμία γιατί ο σεξισμός, αυτόματος ή ακούσιος, είναι κακή επιχειρηματική πρακτική.
Ακούστε τη γνώμη όλων
Η Τόμας σημειώνει ότι, αν παρακολουθήσετε άνδρες και γυναίκες ίσης αξίας σε μια συνάντηση, οι άνδρες συχνά λαμβάνουν τις κεντρικές «θέσεις στην αίθουσα», ενώ οι γυναίκες μπορεί να καταλήξουν στην άκρη του τραπεζιού ή στη γωνία του δωματίου. «Οι άνδρες τείνουν να μιλούν περισσότερο και να κάνουν περισσότερες προτάσεις στις συνεδριάσεις, και να διακόπτονται λιγότερο», λέει. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι οι γυναίκες παίρνουν μερικές από τις καλές θέσεις, και δώστε τους την ευκαιρία να ακουστούν. «Κάντε σαφές ότι κάθε γνώμη έχει αξία. Ορίστε έναν κανόνα ‘χωρίς διακοπές’, αν χρειαστεί», προτείνει η Τόμας. «Αν κάποιος διακόψει κάποιον, μεσολαβήστε και ζητήστε να ακούσετε το υπόλοιπο αυτού που έχει να πει».
Βεβαιωθείτε ότι τα κριτήρια απόδοσης είναι ίδια για όλους
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερα πρότυπα και αξιολογούνται πιο σκληρά από τους άνδρες συναδέλφους τους, σημειώνει η Τόμας. «Η διαφορά είναι ιδιαίτερα έντονη όταν τα κριτήρια αξιολόγησης είναι ασαφή, έτσι ώστε οι διευθυντές να βασίζονται περισσότερο σε “συναισθήματα και προσωπικότητες”», λέει. «Συνεργαστείτε με όλη την ομάδα σας για να ρυθμίσετε τις προσδοκίες εκ των προτέρων. Να είστε συγκεκριμένος για το τί συνιστά καλή απόδοση, και να θέτετε στόχους που είναι μετρήσιμοι». Η Τόμας συνιστά, επίσης, να ζητείτε από τα μέλη της ομάδας να εξηγήσουν τις αξιολογήσεις τους. «Ρωτήστε το ίδιο και για τον εαυτό σας», προτείνει. «Όταν οι άνθρωποι είναι υπόλογοι για τις αποφάσεις τους, είναι πιο πρόθυμοι να τις σκεφτούνε προσεκτικά».
Αναγνωρίστε τις συνεισφορές των γυναικών
Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά τους, ή να αποδίδουν την επιτυχία τους σε εξωτερικούς παράγοντες (για παράδειγμα, την τύχη αντί για την ικανότητα). Εάν κάποιο από τα μέλη της ομάδας λειτουργεί έτσι, επισημάνετέ του το. «Οι γυναίκες συχνά λαμβάνουν λιγότερη επιβράβευση από τους άνδρες συναδέλφους τους για τα επιτεύγματά της ομάδας», σημειώνει η Τόμας. «Οπότε, βεβαιωθείτε ότι οι γυναίκες παίρνουν την επιβράβευση που τους αξίζει, και αναζητείστε ευκαιρίες για να γιορτάσετε την επιτυχία τους». Για τα θηλυκά μέλη της ομάδας που έχουν τάση να υποβαθμίζουν τον εαυτό τους, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως, «Για τί είσαι περισσότερο περήφανη κατά τον περασμένο μήνα;». Η Τόμας προτείνει να διατηρείτε ένα «τρέχον» αρχείο με τις απαντήσεις τους να τις ενθαρρύνετε να κάνουν το ίδιο.
Δώστε σε όλους την «άδεια» να διαπραγματεύονται
Ένας λόγος που οι άνδρες συχνά κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες στις ίδιες θέσεις είναι ότι «οι γυναίκες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπιστούν αρνητικά, εάν ζητήσουν να ανταμειφτούν για τη δουλειά τους», λέει η Τόμας. «Και έχουν δίκιο να ανησυχούν. Περιμένουμε τις γυναίκες να είναι συλλογικές και συνεργάσιμες, οπότε αν υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, συχνά αντιμετωπίζονται αρνητικά».
Σε αυτή τη δυσαρμονία μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι: Η Τόμας αναφέρει μια μελέτη που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν διστάζουν να παζαρέψουν, προάγονται, κατά μέσο όρο, 17 μήνες πιο γρήγορα από ότι οι συνάδελφοί τους που δεν διαπραγματεύονται. Άλλες έρευνες σε αυτόν τον τομέα δείχνουν, ωστόσο, ότι οι γυναίκες είναι εξίσου πιθανό να διαπραγματεύονται με τους άνδρες, και είναι εξίσου καλές σε αυτό, αν τους ειπωθεί ρητά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ή ακόμα και ότι είναι αναμενόμενο. Οπότε βεβαιωθείτε ότι ο καθένας στην ομάδα σας λαμβάνει το μήνυμα.
Ο χρόνος για την υιοθέτηση της ισότητας στον επαγγελματικό χώρο για τις κόρες σας είναι τώρα, λέει η Τόμας, και «ένα άτομο μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά».
Διαβάστε ακόμη:
Η δύναμη της ευγένειας στις business