Πέντε τρόποι να προστατέψετε το μυαλό και την καριέρα σας
- 12/08/2013, 13:25
- SHARE
Συμβουλές που βοηθούν όχι μόνο την εγκεφαλική σας λειτουργία αλλά και την επαγγελματική σας πορεία.
Πρόσφατες έρευνες στο χώρο της νευρολογικής επιστήμης κατέδειξαν συγκεκριμένες συμπεριφορές που συμβάλλουν στην πρόληψη της γεροντικής άνοιας. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση της καριέρας σας.
Μέχρι πρόσφατα, η κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους νευρολόγους ήταν ότι το ανθρώπινο μυαλό ήταν καταδικασμένο στη φθορά με το πέρασμα του χρόνου, και δεν υπήρχε κάτι για να αντιμετωπιστεί αυτό.
Όμως, μία σειρά πρόσφατων μελετών με τη βοήθεια της τεχνολογίας απεικόνισης εγκεφάλου οδηγούν σε ένα πολύ διαφορετικό συμπέρασμα. Η γκρίζα ύλη μπορεί να ανανεώνεται σε όλη μας τη ζωή, παράγοντας νέα ενεργά κύτταρα όλη την ώρα. «Το μυαλό μας είναι ένα ζωντανό και συνεχώς αναπτυσσόμενο, πυκνό δάσος με δισεκατομμύρια νευρώνων και συνάψεων», υπενθυμίζει ο Αλβάρο Φερνάντες, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας αγοράς SharpBrains.
Η αναδυόμενη επιστήμη της νευροπλαστικότητας, η οποία μελετά τη μεταβολή και την προσαρμογή του εγκεφάλου, μας αποκαλύπτει ότι αν δεν χρησιμοποιείς τον εγκέφαλο, τον χάνεις, όπως και στην περίπτωση των μυών. «Το πού θα καταλήξουν και πόσο θα επιβιώσουν οι νέοι νευρώνες που εμφανίζονται στον εγκέφαλό σας εξαρτάται από το πώς τους χρησιμοποιείτε».
Διαβάστε επίσης: Οι τρεις μεγαλύτερες οχλήσεις στο γραφείο
Ο Φερνάντες είναι ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου The SharpBrains Guide to Brain Fitness που συγκεντρώνει σε ένα πόνημα όλα τα πορίσματα της έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο, μετατρέποντάς τα σε συγκεκριμένες συμβουλές ως προς το πώς να προστατευθείτε εναντίον του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών νοητικής βλάβης.
Παραδόξως, υπάρχουν πολλές συμβουλές που είναι καλές όχι μόνο για τον εγκέφαλό σας αλλά και για την καριέρα σας. Ιδού πέντε από αυτές:
1. Μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε
Είναι πλέον δεδομένο ότι όσο περισσότερο μορφωμένος και εκπαιδευμένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποια μορφή νοητικής εξασθένισης που να συνδέεται με την ηλικία. «Όσοι έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιθανό ότι έχουν και δουλειές που διεγείρουν τον εγκέφαλο», κι αυτό συμβάλλει στη δημιουργία νέων νευρώνων. Κι αν πρόκειται να μάθετε νέες δεξιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας – για να προωθήσετε καλύτερα τον εαυτό σας επαγγελματικά – ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί αργότερα.
2. Ασχοληθείτε με μία νέα κουλτούρα
Συγκεκριμένα, μάθετε μία ξένη γλώσσα. Οι επιλογές είναι πολλές: ισπανικά, ρώσικα, αραβικά, μανδαρινικά, και ιδιαίτερα γλώσσες με αλφάβητο που διαφέρει από το αλφάβητο της μητρικής σας γλώσσας.
Επίσης, θαυμάσια ιδέα είναι να επιδιώξετε μία μετάθεση στο εξωτερικό για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε. Μια τέτοια επιλογή όχι μόνο θα αναβαθμίσει το βιογραφικό σας, αλλά θα οξύνει και την αντιληπτική σας ικανότητα καθώς θα προσπαθείτε να ανακαλύψετε ένα νέο περιβάλλον και να προσαρμοστείτε σ’ αυτό.
3. Δεχτείτε «προκλήσεις» στη δουλειά σας
Ο στόχος είναι να εκτεθείτε σε κάτι νέο και αρκετά ενδιαφέρον, ώστε να καταπολεμήσετε τη ρουτίνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεβολευτείτε. Η ποικιλία είναι τόσο σημαντική όσο και οι προκλήσεις. Η υπερβολική εξειδίκευση δεν συνιστά την καλύτερη στρατηγική για τη διατήρηση μακροπρόθεσμης εγκεφαλικής υγείας. Αν, π.χ., ασχολείστε επαγγελματικά με την αγορά ομολόγων, προσπαθήστε να εμπλακείτε με μία καλλιτεχνική δραστηριότητα ώστε να διεγείρετε εγκεφαλικά κύτταρα που δεν θα χρησιμοποιούσατε αλλιώς.
4. Διαχειριστείτε το στρες
Το υπερβολικό στρες, ανεξάρτητα αν προέρχεται από εξωτερικά γεγονότα ή από δικές σας σκέψεις, σκοτώνει υπάρχοντες νευρώνες και αποτρέπει το σχηματισμό νέων. Προφανώς και δεν θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η φυσική άσκηση, ο διαλογισμός, ακόμα και το γέλιο, προστατεύουν τον εγκέφαλό σας από την πίεση – συμπεριλαμβανομένης και της πίεσης από τη δουλειά σας. Επίσης, είναι σημαντικό να πηγαίνετε διακοπές.
Ποια είναι τα δέκα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα;
5. Να έχετε πολλούς φίλους
Δεν είναι μόνο ότι το μεγάλο πολύπλευρο δίκτυο φίλων συνιστά ένα τεράστιο πλεονέκτημα κατά την αναζήτηση μιας νέας εργασίας (ή του κατάλληλου υπαλλήλου). Φαίνεται ότι «η κοινωνική εμπλοκή συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου», όπως γράφει ο Φερνάντες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική διάδραση με ένα ευρύ φάσμα άλλων ανθρώπων συμβάλλει τόσο στη βραχυπρόθεσμη βελτίωση της νοητικής απόδοσης όσο και στην οικοδόμηση γνωστικών αποθεμάτων.
Υπάρχει άραγε ένας ιδανικός αριθμός φίλων; Ο εγκέφαλος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά μόνο 150 ανθρώπινες σχέσεις περίπου. Αν και κάποιοι άνθρωποι έχουν χιλιάδες φίλους στο Facebook, «ο συνήθης αριθμός είναι 120, που προσεγγίζει χονδρικά τον εν λόγω αριθμό, δηλαδή τον αριθμό φίλων και γνωστών που οι άνθρωποι έχουν συνήθως στην πραγματική ζωή».