Περικοπές στο Δημόσιο και φόροι συνθέτουν το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ
- 04/05/2016, 11:40
- SHARE
Τι προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα για τη συμφωνία με τους θεσμούς.
Αποκαλυπτική ήταν η έκθεση της Κομισιόν για τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί όσον αφορά το βασικό πακέτο της αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος ( -0,25% του ΑΕΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015. Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 (τα γνωστά 5,4 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.
Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στον ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.
Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται ότι περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.
Σύμφωνα με το Mega, σε ό,τι αφορά στην αναφορά σε προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό θα προκύψει από το «πάγωμα» προσλήψεων, με την εφαρμογή του κανόνας 1:5 και εφέτος, ενώ άλλες πηγές της κυβέρνησης μιλούσαν και για «πάγωμα» μισθολογικών προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ).
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ποσό ύψους:
– 450 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
– 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις – ασφαλιστικό (φαίνεται πως παραμένει η εκκρεμότητα με την “τρύπα” των 70 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές)- 1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα έκτακτη εισφορά (σε ό,τι αφορά στο ύψος αφορολογήτου, στο τραπέζι υπάρχει εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει τον πήχυ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά).
Σε ό,τι αφορά μάλιστα στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές δεν θα αφορούν μόνο στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους συνταξιούχους. Η αναπροσαρμογή στον υπολογισμό του βασικού μισθού, μαζί με τις μισθολογικές προαγωγές είναι το «κόλπο» για τις έμμεσες μειώσεις.
Οι περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου θα συνεχιστούν αν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους καθώς τα προληπτικά μέτρα ή ο «αυτόματος κόφτης δαπανών» από το 2017 και μετά θα αγγίξει ξανά το δημόσιο.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα θα προβλέπεται αυτόματη μείωση μισθών και συντάξεων.