Οι περιοχές όπου θα λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές
- 08/07/2014, 14:26
- SHARE
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την πιλοτική εφαρμογή του μέτου των ανοιχτών καταστημάτων.
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε σήμερα και επίσημα η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου που ορίζει τις τρεις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο.
Οι τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι:
1. Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα το Ιστορικό κέντρο Δήμου Αθηναίων, όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται από το Π.Δ. 21.9/13.10.1979 (ΦΕΚ Δ ́ 567) όπως ισχύει.
Σημειώνεται ότι ως ιστορικό κέντρο της Αθήνας με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 13/1979, είναι η περιοχή που περικλείεται από τη Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασ. Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή, η οποία εκτείνεται από την Ομόνοια μέχρι τα Πετράλωνα και το Κουκάκι και από το Κολωνάκι μέχρι το Γκάζι.
(β) Ο Δήμος Ραφήνας−Πικερμίου
2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα το Ιστορικό κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται από την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ ΔΙΛΑΠ/Γ/3046/51009/14.10.1994 (ΦΕΚ Β ́ 833). Ως ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με βάση την υπουργική απόφαση 3046/51009 του 1994, είναι η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.
(β) Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα: ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κω, ο Δήμος Σύρου−Ερμούπολης, ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμος Θήρας. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη προστέθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική συμφωνία με την τρόικα.
Ως φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων, τόσο κατά την εφαρμογή της πιλοτικής περιόδου του ενός έτους, όσο και αμέσως μετά την λήξη εφαρμογής του μέτρου, ορίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος διαβουλεύεται με τοπικούς φορείς των καθορισμένων περιοχών εφαρμογής του μέτρου και με εκπροσώπους συλλογικών φορέων (όπως ΚΕΔΕ, ΕΝ.Π.Ε, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ και Εμπορικούς Συλλόγους) και υποβάλλει σχετικά πορίσματα περιοδικά και οριστικές προτάσεις με τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Διαβάστε ακόμη: